Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Svensk fotboll är i fara

Fredrik Reinfeldt blev i helgen ny ordförande i Svenska Fotbollförbundet. Nu kan 51-procentsregeln ryka.

Fredrik Reinfeldt är för många svenskar själva sinnebilden av nyliberal arrogans. Nu är han ordförande i SvFF.
Skärmdump: SvFF

Fredrik Reinfeldt är ny ordförande i Svenska Fotbollförbundet. På förbundets årsmöte i helgen slog den förre högerledaren och statsministern ut motkandidaten Lars-Christer Olsson med röstsiffrorna 143-111.

Valet är att beklaga.

Nu är svensk fotboll i fara.

Sveriges stora fotbollsklubbar var i stort sett eniga om att Olsson var det bästa valet, men Reinfeldt fick distriktens röster. Så här kommenterade Fredrik Rakar, ordförande för allsvenska Degerfors, hur Värmlandsdistriktet röstade i ordförandevalet och distriktsbasen Pernilla Uddhs resonemang att ”om man lyckats leda ett land genom kriser så ska han nog klara att ta sig an det här uppdraget också”:

– Ett idiotargument… Man blir mörkrädd när någon resonerar så. Det är ett skämt att välja någon som aldrig sysslat med fotboll. Som aldrig suttit i någon styrelse i en fotbollsklubb, sade Rakar.

Lars-Christer Olsson tyckte så här om Reinfeldt som har sagt att han ska ta ordförandejobbet som ett uppdrag bland alla andra:

– Tror han att det är som att sitta i en företagsstyrelse, då har han inte fattat ett smack.

Problemet är dock inte Reinfeldts oerfarenhet inom fotbollen. Problemet är hans avsikter. När Reinfeldt efter valet uttalade sig om 51-procentsregeln som garanterar att arabiska oljeschejker, amerikanska miljardärer eller ryska oligarker aldrig kan köpa in sig i och ta kontrollen över en svensk fotbollsklubb, lovade han att den ska vara kvar.

– Regeln är väldigt bra, ett skydd för det demokratiska genomslag som vi har i svensk fotboll. Utomlands handlar det om att väldigt stora pengar kommer in och köper upp fotbollen. Det passar inte svensk fotboll.

Säger Fredrik Reinfeldt.

Tro honom inte.

Han ljuger.

Det är ingen hemlighet att Reinfeldts moderater länge har varit på jakt efter 51-procentsregeln. Det ligger ju i partiets själva DNA att släppa in privat kapital, utländskt eller svenskt, i alla sektioner av samhället: skolor, vård, omsorg. Och idrottsverksamhet.

I det så kallade Tidöavtalet finns en skrivning som visar att Sverigedemokraterna och deras lydpartier i regeringen vill avskaffa 51-procentsregeln. Den exakta ordalydelsen är en smula luddig, men man behöver inte vara docent i atomfysik för att förstå andemeningen i ”Ett projekt ska genomföras för att stärka högstaligornas konkurrenskraft i den svenska elitfotbollen och elithockeyn”.

Moderaterna ligger gärna lågt med kommentarerna kring avtalets skrivning, men liberalernas über-pompöse Johan Pehrson, en man som ofta pratar innan han tänker, gick ut direkt och förklarade vad skrivningen innebar: 51-procentregeln ska omprövas.

Efter massiv kritik från idrottsrörelsen backade Pehrson från det han sagt. Men tro inte han han ändrat uppfattning.

Det har inte Fredrik Reinfeldt heller.

Reinfeldt har jobbat hårt för en toppost i svensk fotboll. För ett par år sedan kandiderade han till styrelsen i Djurgårdens fotboll, Sveriges medlemsmässigt största förening. Han använde ungefär samma argument då som han gjorde nu: enighet, motverka rasism, stor erfarenhet att leda.

Djurgårdens medlemmar gick inte på Reinfeldts tomma fraser. De förstod vad han var ute efter. Med stor majoritet gav de Reinfeldt en spark i baken.

Det borde SvFF också ha gjort. Men så blev det inte. Och det kan bli kostbart för svensk fotboll.