Hoppa till huvudinnehåll

Taxiförare agerar mot höga avgifter

Taxiförare i Stockholm protesterar mot de höga avgifter som branschjätten Cabonline Group fortsätter att ta ut - trots att marknaden i praktiken inte längre existerar.

Christer Back och Ulf Stenberg.
Janne Bengtsson

Cabonline Group får miljontals kronor av det statliga coronakrisstödet, men åkare och förare som kör för Taxi Kurir, Sverigetaxi och Tob Cap får inga pengar. Och nu slår coronakrisen mot förarna. Många förare hotas av konkurs.

– Vi har avgifter som ska betalas och vi har ingen säkerhet med lönegarantier, säger taxiföraren Christer Back till Proletären. Det krisstöd som företaget får, det når inte ner till oss.

Inte bara förarna i Stockholm agerar. Också i Malmö och på andra orter har förare ställt sina bilar i protest mot Cabonline.

Medan Taxi Stockholm givit de anslutna förarna lättnader har USA-ägda Cabonline vägrat att på något som helst sätt hjälpa sina förare. Flera gånger har de drabbade förarna ställt sina bilar i protest mot företagets policy.

– Vi har stationsavgifter som ska betalas till Cabonline Group. Vi får ingen lättnad där, säger Christer Back. Det är runt 10.000 kronor plus moms varje månad som vi ska ut med plus procent på det vi kör in, mellan 15 och 18 procent. Alla ska betala det och sen också ränta och amorteringar på de bilar vi köpt.

Stationsavgiften är de pengar förarna får betala för service och att få kunder hänvisade till sig. Men inkomsterna nu motsvarar inte på något vis utgifterna – förare och åkare går back med flera tusentals kronor varje månad.

– Att vi gör är ju provisionsbaserat, vi har ju inte anställningar av samma typ som folk på ett kontor, säger åkaren Ulf Stenberg. Allt har gått ner katastrofalt. De som inte har fasta turer, de kör in hundralappar på en dag jämfört med flera tusen under normala villkor. Men också fasta turer har ju minskat. Färdtjänst där vi kör äldre människor är ju borta. De sitter hemma i karantän. Inkomsterna i dag är mindre än en tiondel av det normala.

Arbetsgivarorganisationen Svenska Taxiförbundet konstaterar att antalet konkurser i branschen ökar kraftigt, 237 procent i mars jämfört med februari, enligt färsk statistik från Statistiska Centralbyrån (SCB). Enligt Taxiförbundet uppger sju av tio tillfrågade medlemsföretag att de klarar att driva verksamheten i ytterligare högst två månader.

Och det är förarna, många av dem invandrare med begränsade möjligheter till andra jobb och nu kraftigt skuldsatta av de utgifter de haft för att kunna ta ett jobb som taxiförare, som får ta smällen. Cabonline Group är ett riskkapitalbolag (se separat artikel). Men förarna får ta konsekvenserna av deras risktagande.

– Sitter du på stan en helg, så kan du få vänta flera timmar på att få en körning. Du tjänar 150 spänn och sen är det bara att åka hem. Företaget måste hjälpa oss och ta bort den där stationsavgiften. Kör vi inte in något så ska vi inte behöva betala någonting, säger Christer Back.

– Vi kan få anstånd med att betala delar av den fasta avgiften, men den ska vi ändå betala senare. Många av förarna kommer att gå i konkurs. 60 procent av alla bilar som är anslutna till växeln är enskilda företag. Där kommer det att bli stora tapp.