Hoppa till huvudinnehåll

Tecknar för freden

– Vi måste använda alla sätt för att visa vad som händer i Gaza, säger satirtecknaren Ahmad Qaddura till Proletären.

– Just nu önskar jag mest att det här kriget i Palestina, eller jag vill inte ens säga ”krig”… jag önskar att det här folkmordet upphör. Det är min enda, enda önskan just nu, säger Ahmad Qaddura.
Artur Szandrowski / Infällda bilder: Ahmad Qaddura

– Vi måste använda alla sätt för att visa vad som händer i Gaza. Alla borde gå ut på gatorna, säger serietecknaren Ahmad Qaddura, vars hjärta klappar för Palestina.

Han känner många som drabbas av Israels våld, både på Västbanken och i Gaza. Det är med sorg i rösten han talar om dem.

– De bara flyr från ett ställe till ett annat. Det finns ingen säker plats i hela Gaza. Världen måste reagera.

Krig – och hur de drabbar vanliga människor – är ett återkommande motiv i Ahmad Qadduras teckningar. Han har själv upplevt krigets fasor. Det har gjort honom till både fredsvän och motståndare till den israeliska ockupationen.

Ahmad Qaddura är född i Neirablägret i Syrien till palestinska föräldrar. Han visar upp Palestinasmycket han bär nära bröstet.

– En present från min mamma, säger han.

När kriget kom till Syrien tvingades Ahmad Qaddura fly. Han kom till Sverige 2015, under den stora flyktingvågen.

Tecknat har han gjort hela livet, men satirtecknandet tog fart i samband med kriget och flykten.

Han berättar om en av sina inspirationskällor, Naji al-Ali, en palestinsk tecknare, känd för bland annat Handala, barnet med händerna bakom ryggen – en symbol för det palestinska motståndet. Al-Ali blev mördad i London 1987, året innan Ahmad Qaddura föddes. Det var troligtvis ett politiskt motiverat mord, men man vet ännu inte vem som stod bakom det.

– Men hans teckningar lever vidare. Och de var de som gjorde att jag började. Teckningar kan vara väldigt talande. Ibland bättre än ord.

Ahmad Qadduras teckningar torde vara bekanta för Proletärens läsare – han har publicerats i tidningen flera gånger. Men de flesta teckningarna läggs upp på hans Instagramkonto. Där får han ofta beröm – inte minst för de Palestinarelaterade motiven. Men ibland en del hat.

– Det är många israeliska konton som försöker spamma och attackera mina sociala medier. I början av det här året fick jag börja om på nytt på Instagram, för jag blev borttagen efter en ”hate speech”-anmälan.

Proletären får se ”hatbilderna” han lagt upp. Att de blivit anmälda känns bisarrt. Motiven går inte att tolka som annat än fredsuppmaningar. Men det krävs kanske inte så mycket i dessa tider.

Ahmad Qaddura gillar Sverige väldigt mycket, men oroar sig över att hans nya hemland är på väg in i Nato. Han är en av över 100 serietecknare och bildkonstnärer som är med i tecknaruppropet mot krigsalliansen.

– Jag tycker inte att Sverige ska gå med i Nato. Jag bor här nu också, så jag vill inte bara tala om Palestina. Jag bryr mig väldigt mycket om det här landet. Jag vet vad Nato gör och har gjort. Och de kommer inte att bidra till fred här.