Hoppa till huvudinnehåll

Fredsloppet: Tillbaka på banan

Sveriges största solidaritetslopp är på god väg att återhämta sig från pandemisvackan.

Barnstart på Fredsloppet i Slottsskogen, Göteborg.
Erling Bronsberg

Sveriges största årliga solidaritetslopp – Fredsloppet – ägde rum i Göteborg i lördags. Loppet fortfarande på att hämta sig från pandemisvackan, men uppslutningen var god – över 800 deltagare.

– Det är ett steg framåt, säger Axel Lyckberg från Proletären FF, som är huvudarrangör till loppet. 

– En sak som var extra kul i år var att det kom väldigt många barn. Både för att det var många barnfamiljer med, men också för att flera föreningar som Rädda Barnen, Mixgården och Proletären FF tog med sina barn. Vi har jobbat en hel del med barnunderhållningen över tid, från nästan ingenting för 6-7 år sedan till att vi nu hade barnteater, prova-på-fotboll, ansiktsmålning och såpbubbleshow utöver loppet. 

Artur Szandrowski
Uppvärmning.

Reaktionerna har bara varit positiva, säger Axel Lyckberg,

– När man själv är uppe i loppen så känns det som att man mest släcker bränder och blir förvånad när folk påpekar att de tycker det är så lyckat och välarrangerat. Men man får ta till sig. Vi har riktigt duktiga funktionärer som lägger många ideella timmar för att Fredsloppet och Fredsloppsinsamlingen ska vara möjliga.

Och än är det inte över – två ”små” Fredslopp återstår – i Sundbyberg och Umeå den 24 september.

Årets lopp går under parollen ”Nej till Nato” och insamlingen går till tre ändamål – den palestinska kvinnoorganisationen UPWC, kampanjen Mediciner till Kuba och riksorganisationen Nej till Nato. 

August Eliasson
Proletärens Artur Szandrowski och satirtecknaren Max Gustafson.

Tältsamtal

Proletären medverkade också på Fredsloppet och bjöd bland annat in den turkisk-svenske journalisten Hamza Yalcin, som är med på Erdogans utvisningslista, bokaktuelle serietecknaren Max Gustafson från Tecknaruppropet mot Nato, samt Eva Hammad, känd palestinakämpe, som skadades i flyktinglägret Tel Al Zaatar där hon arbetade som sjuksköterska. Samtalen livesändes och ligger kvar på Proletärens facebooksida.

Artur Szandrowski
En glad 5-kilometersvinnare.

GLÄDJE I EFTERVALSTIDER 

– Det känns jättekul, säger Josefine Soto Jansson, Vrångö IF, som vann damernas 5-kilometerslopp med tiden 21:27. 

– Arrangemanget känns också jättekul. Speciellt så här efter valet. Man blev glad av att träffa andra med rimliga åsikter [skratt].

För fler vinnare – och alla andra resultat – se fredsloppet.se