Hoppa till huvudinnehåll

Transportarbetare protesterade utanför LO-kongressen: ”Las är vår sista livlina”

När LO under måndagen samlades i Stockholm för sin kongress var transportarbetare på plats för att protestera mot LO-ledningens beslut att gå med på försämringar i las.

Transportarbetare från Stockholm, Malmö och Göteborg var på plats utanför LO-kongressen för att protestera mot ledningens las-svek.
Erling Bronsberg

Det var för två veckor sedan som gick LO-ledningen ut och meddelade att man svängt i frågan om las, lagen om anställningsskydd. Därmed ställde de sig, som Kommunal och IF Metall gjort sedan tidigare, bakom uppgörelsen med Svenskt Näringsliv.

Fyra av LO:s förbund har meddelat att de är kritiska till uppgörelsen. Ett av dessa är Transportarbetareförbundet – som hade flera gräsrotsmedlemmar på plats utanför kongressen.

”LO ska driva in arbetarpolitik i Socialdemokraterna – inte legitimera deras vilsna borgerliga kompromisspolitik som förstör den svenska modellen”, stod det på flygbladet som transportarbetarna delade ut.

En av de som protesterade var Freddy Welle från Landvetter utanför Göteborg.

– Man naggar på anställningstryggheten. Och det köper vi inte, säger han till Proletären utanför kongressen.

Erling Bronsberg / Freddy Welle

– Det är ingen höjdare att behöva åka upp hit. Men med facit i hand är vi tvungna att vara här och visa vårt missnöje. Och det är inte bara Transport som är upprörda. Det är många LO-medlemmar som delar vår uppfattning.

Freddy Welle menar att medlemmarna som är missnöjda med ledningens beslut inte bara kan sprida sin kritik via sociala medier. Det blir ett större genomslag om man faktiskt ger sig ut i verkligheten.

– Utanför kongressen har vi en chans att visa vårt missnöje. Det går inte att sitta hemma på nätet och sura. Och så mycket flygblad vi fått ut... Det hade jag aldrig trott. Vi kommer inte sluta här.

Vad tycker du om att LO-ledningen är med och driver igenom en sån här reform?
– Ja... Jag kan inte säga det till en tidning. Och då förstår du nog vad jag tycker. Las är den sista livlinan vi har. Börjar man nagga i den så är det lätt att det fortsätter. Och det kan vi inte köpa.

Erling Bronsberg / Magnus Falk

Ingen av de protesterande transportarbetarna som Proletären pratade med deltog som ombud på LO-kongressen. Istället beskriver de sig som en gräsrotsrörelse inom fackförbundet och hade rest hit från bland annat Göteborg, Stockholm och Malmö.

Utanför LO:s kongress stod också Magnus Falk, samhällspolitisk chef i Transport.

– Det är ett för högt pris att betala. Vi vill ha kvar anställningstryggheten och inom Transport har vi haft den inställningen hela tiden. Vi tycker inte att detta är okej, säger Magnus Falk och fortsätter: 

– Vi vill att LO drar tillbaka förslaget. Många transportarbetare jobbar på små företag och är man bara fem-sex anställda så är turordningsreglerna jätteviktiga. Jag tror dock inte att det kommer hända något där inne, men vi visar vårt missnöje genom att stå här.