Hoppa till huvudinnehåll
Av

Trots jättevinsterna – taxibolaget vägrar stötta förare

Cabonline, som ägs av det amerikanska riskkapitalbolaget HIG Capital, kritiseras för de höga stationsavgifterna de tar ut av förarna. Samtidigt gör både moder- och dotterbolag jättevinster.


Taxiförarna i Stockholm protesterar mot de höga avgifterna branschjätten Cabonline tar ut. Timo Stamblewski representerar Transportörföreningen (TAF), för åkare hos Sverige Taxi i Stockholm.

– Idag finns det inga pengar till de anställda i många åkerier. De riskerar sitt levebröd och att gå i konkurs för att det här riskkapitalbolaget, som lever på välfärdspengar som färdtjänst, skolavtal och omsorgsresor, ska tjäna pengar. De kräver in sina månadsavgifter utan att sänka våra utgifter på något sätt, säger Timo Stamblewski och konstaterar att Cabonline korttidspermitterar personal för att minska sina kostnader och tjäna mer pengar.

– Många av oss är åkare med bara en bil, och många har tyvärr inte full kunskap om vilka avtal de skrivit på. Det är slavavtal, säger Timo Stamblewski till Proletären.

Cabonline tänker inte kompensera eller ens hjälpa taxiförarna att klara sin ekonomi genom att ta bort de hårt kritiserade månadsavgifterna på 12.500 kronor. Förarna får skjuta upp 3.750 kronor av de fasta avgifterna för april och maj, men de pengarna ska betalas tillbaka senare. Det meddelar företagets vd Peter Viinapuu i en videoinspelning.

Janne Bengtsson / Timo Stamblewski

– De fasta avgifter ni betalar går till att täcka de fasta kostnader vi har i Cabonline för att kunna driva bokningar, trafikledning och utveckling av verksamheten, är Viinapuus besked.

Många förare är hårt trängda. De kämpar för att kunna betala hyra och ställa mat på bordet.

– Vi betalar för att de ska leverera det som vi lever på. Men det finns inga körningar, så vi betalar för ingenting, säger en förare som vill vara anonym.

HIG Capital har tillgångar på motsvarande 380 miljarder kronor och gjorde förra året en vinst på 5,2 miljarder kronor. Cabonline gjorde förra året en vinst (ebitda) på 307 miljoner kronor.

Bland de fasta kostnader Cabonline har finns bland annat löner till bolagsstyrelsen. Som vd för MTR Nordic tjänade Peter Viinapuu 2015 drygt 2,5 miljoner kronor om året. Han gick knappast ner i lön när han fick vd-jobbet på Cabonline.