Hoppa till huvudinnehåll

Underbemanning det nya normalläget

Nästan hälften av alla som jobbar i förskolan och äldreomsorgen uppger att deras arbetsplatser är underbemannade.

Underbemanning gör att personalen tvingas prioritera bland sina arbetsuppgifter. Medicin, hygien och mat blir huvudfokus, medan olika aktiviteter bortprioriteras.
TT Nyhetsbyrån

En ny undersökning från Kommunal visar att underbemanning i välfärden är det nya normalläget. 42 procent av de som arbetar inom äldreomsorgen och 49 procent av de som arbetar i förskolan jobbar idag på underbemannade arbetsplatser.

Det är en underbemanning som inte bara får konsekvenser för personalen, utan också hotar verksamhetens kvalitet, skriver facket. Av de tillfrågade barnskötarna upplever sex av tio att barnen blir oroliga på grund av bemanningssituationen. Inom äldreomsorgen är det ännu värre. Där uppger fler än sju av tio vårdbiträden och undersköterskor att underbemanningen gör de boende stressade eller oroliga. 

Proletären
Andel av Kommunals panel som svarat ja på frågan "Var din arbetsplats underbemannad idag?". Övriga har svarat nej eller inte velat svara.

Majlinda Cakir jobbar som undersköterska på ett äldreboende i Örebro kommun. Hon menar att underbemanningen är skapad av politikerna som underfinansierar äldreomsorgen.

– Vi måste ha mer pengar. Det är bara så. Och vi måste utbilda fler som kan tänka sig jobba inom äldreomsorgen så vi kan bli fler på golvet. Annars riskerar den här situationen att bli en ond spiral. 

– Du kanske gör så gott du kan, men är ändå stressad när du kommer in till de äldre på morgonen. De äldre märker av stressen och påverkas också negativt.

Proletären
Majlinda Cakir

Underbemanningen gör också att personalen tvingas prioritera bland sina arbetsuppgifter. Medicin, hygien och mat blir då huvudfokus, medan olika aktiviteter bortprioriteras 

– Vi vill kunna ge de äldre det som de vill ha. Men ibland går det inte. Ingen undersköterska vill neka en promenad eller aktivitet, men just nu har vi inte tid till dessa saker. Det är samma sak med kontaktmannaskapet, säger Majlinda Cakir.

– Jag tror att de korta sjukskrivningarna kommer gå ned om kommunen löser problemet med underbemanningen. Personalen kommer inte vara lika utslitna som människor och kan gå hem med ett gott samvete och veta att vi gjort bra ifrån oss.

Nu kräver fackförbundet Kommunal en lösning på bemanningskrisen.

– Så här kan det inte få fortsätta. Arbeta inom välfärden är både meningsfullt och roligt – när förutsättningarna finns. Det gör det inte i dag. Personalen vittnar i stället om en ständig stress och tidspress som tar bort arbetsglädjen och ökar risken för omfattande hälsoproblem. Krisen i välfärden är inget framtida hot, den är här och nu och den är systemhotande, skriver Kommunals ordförande Malin Ragnegård i ett pressmeddelande.

Proletären har sökt Malin Ragnegård för besked om vad Kommunal vill göra för att trycka på kravet, men inte fått svar.