Hoppa till huvudinnehåll

Undersköterskan: ”Vården styrs efter marknadsmässiga principer”

Region Västernorrland ska spara cirka 500 miljoner under kommande år. Undersköterskan Isabelle Tejbo jobbar på en av avdelningarna som med största sannolikhet kommer att läggas ned. Hon är kritisk till besparingarna.

Geriatriska avdelningen på sjukhuset i Sundsvall, där undersköterskan Isabelle Tejbo arbetar, kommer med stor sannolikhet att läggas ned.
Erling Bronsberg

Vården i Region Västernorrland ska spara 474 miljoner under de kommande åren. I slutet av augusti presenterade ledningen det första sparpaketet på cirka 70 miljoner kronor.

En av avdelningarna som kan läggas ned är den geriatriska avdelningen, som är specialiserad på äldres sjukdomar, på sjukhuset i Sundsvall. Här jobbar undersköterskan Isabelle Tejbo.

– Risken finns att dessa patienter inte kommer in på sjukhuset överhuvudtaget och istället kommer in på akuten. Eller också blir de korkar i systemet och hamnar lite överallt. Det kommer förmodligen leda till fler överbeläggningar, säger Isabelle Tejbo till Proletären.

Erling Bronsberg
"Jag har en tendens att alltid börja på avdelningarna som sen läggs ned", säger Isabelle Tejbo som jobbat inom vården sedan 1989.

Problemet med överbeläggningar är ”kroniskt”, enligt Isabelle Tejbo. Det skapar en stressig arbetsmiljö som går ut över patienter och personal. Vårdanställda riskerar att missa arbetsuppgifter eller också läggs de på hög fram till slutet på arbetspasset.

Överbeläggningarna är också farliga ur ett smittskyddsperspektiv när korridorerna samtidigt används för att ta sig runt på avdelningen.

– I Sverige ska vi alltid vara värst. Och just nu håller vi på att bli som en värre version av USA. Man avvecklar offentlig vård som det ser ut nu. Och det kommer fortsätta så länge vi har ett system där vården styrs efter marknadsmässiga principer.

– Ta exemplet Kry. Friska människor ringer dit för att de har en snuvig näsa. Det kostar hiskeligt med pengar. Pengar som måste sparas någonstans. Och allt ligger ju under samma budget. Då går det ut över till exempel geriatriska patienter.

Isabelle Tejbo har jobbat inom vården sedan 1988 och ser en skillnad i attityden gentemot den offentliga vården idag.

– Det fanns en tid då den offentliga vården kallades för ”tärande”. Men så fort man började privatisera blev det tyst om det. Då kunde man ju tjäna pengar på skattefinansierad vård.

Enligt Vårdförbundet har sjuksköterskor i Region Västernorrland lägst medellön i landet. Isabelle Tejbo menar att den individuella lönesättningen hämmat löneutvecklingen för vårdpersonalen.

– Folk är tysta om vad man tjänar nuförtiden. Jag har ingen aning om hur det ser ur för mina arbetskramrater. När vi hade en lönetrappa fanns det en tydlig gräns för hur mycket man skulle tjäna, baserat på utbildning och antal år.

– Individuella löner har också lett till sämre sammanhållning. Och det var väl det man var ute efter. Det heter ju ”söndra och härska”.

Vad kan lösa situationen inom vården? Ett förstatligande?

– Det beror ju på vilka människor som sitter och styr där uppe. Jag tror man måste splittra regionerna och delegera ansvaret närmre golvet. Och sen hyvla bort den enorma överbyggnaden som finns inom vården.

– Förut hade vi en liten styrelse på varje sjukhus och det fungerade skitbra. Nu lägger man istället till ytterligare chefer. Det är som om man har med amöbor att göra. Lämnar man två i ett rum så är de åtta när man kommer tillbaka.

Varför tror du att administrationen växt inom vården?

– När politikerna lägger sparkrav så är det administrationen man vänder sig till och de sparar inte gärna på sig själva. Istället lägger man ned kärnverksamheten. Till slut kommer vi sitta och betala skattepengar för vård, men det enda vi får är administration.