Hoppa till huvudinnehåll

USA anklagas för att vilja splittra Etiopien

Kriget i den etiopiska regionen Tigray har redan skördat tusentals offer och tvingat fler än två miljoner människor på flykt. Människorättsaktivisten Ajamu Baraka menar att USA och EU använder TPLF för att slå mot ett enat Etiopien i syfte att balkanisera regionen.

USA:s utrikesminister Tony Blinken var i Kenya förra veckan och manade till förhandlingar mellan Abiy Ahmeds regering och TPLF. Abiy Ahmed har istället twittrat att han själv ska bege sig till fronten och leda regeringsstyrkorna.
U.S: State Dept/Ronny Przysucha/Public Domain

Knappt ett år efter att Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed förklarade seger i kriget mot TPLF i den norra regionen Tigray har styrkeförhållandena på marken förändrats betydligt. Långtifrån Ahmeds segerdeklaration har rapporterna på senare tid istället handlat om hur TPLF (Tigreanska folkets befrielsefront) tillsammans med allierade styrkor närmar sig huvudstaden Addis Abeba, och många varnar nu för ett fullskaligt inbördeskrig i Etiopien, Afrikas näst folkrikaste land.

USA:s utrikesminister Antony Blinken befann sig i regionen förra veckan, och i Kenyas huvudstad Nairobi talade Blinken om nödvändigheten av fredsförhandlingar mellan regeringen och TPLF. Samtidigt är det inte bara etiopiska regeringskällor som anklagar USA för att vilja störta Abiy Ahmeds regering, och när USA:s tidigare FN-ambassadör Samantha Power, som nu representerar USAID, besökte Etiopien i augusti sade hon om en möjlig intervention från USA att ”alla valmöjligheter ligger på bordet”.

Striderna i Tigray började i november förra året, efter att TPLF-lojala styrkor attackerat militärbaser i området, plundrat dem på vapen och kidnappat flera tusen regeringssoldater. Den bakomliggande konflikten handlar om hur TPLF, som styrde Etiopien i nästan tre decennier, blev av med makten när Abiy Ahmed blev premiärminister 2018.

Under TPLF hade Etiopiens nio regioner, baserade på etnisk tillhörighet, stor självständighet. Abiy Ahmed leder istället ett centralistiskt projekt och har anklagats av TPLF för att ha rensat ut tigreaner ur statsapparaten. De senaste veckorna har enligt FN också minst 1.000 tigreaner, som misstänks stödja TPLF, arresterats i Addis Abeba inför ett hotande anfall på huvudstaden.

Tigray stängdes av fullständigt av regeringsstyrkorna när kriget bröt ut, och under långa perioder har inga hjälporganisationer över huvud taget fått tillträde till området. Tiotusentals har dött och flera miljoner drabbats av svält och tvingats lämna sina hem i den nordvästra regionen med cirka sex miljoner invånare – en fruktansvärd humanitär katastrof som det rapporterats flitigt om i internationell media. 

Däremot har det talats mindre om dem som lider i regionen Amhara, efter att TPLF tagit kriget söderut, där de anklagas av lokala källor för att ha dödat hundratals civila och ha förstört sjukhus och kyrkor. 

FN har anklagat båda sidor för övergrepp mot mänskliga rättigheter, som spridits geografiskt i takt med att TPLF slagit tillbaka regeringsstyrkorna och fått med sig gerillastyrkor från de angränsande regionerna Amhara och Afar. Regeringen i Addis Abeba har förklarat TPLF som terroristorganisation, samtidigt som USA har dragit tillbaka sitt bistånd till Etiopien och infört sanktioner mot landet.

Representanter för regeringen i Addis Abeba anklagar USA och EU för att stödja och ligga bakom  TPLF:s framgångar. I en intervju med nättidningen Peoples Dispatch menar den etiopiske diplomaten Mohamed Hassan att det är fredsavtalet mellan Etiopien och Eritrea – som Abiy Ahmed tilldelades Nobels fredspris för 2019 – och det efterföljande trepartsavtalet mellan Etiopien, Eritrea och Somalia, som är den bakomliggande anledningen.

– Den här lösningen av antagonism mellan afrikanska stater och länder uppskattas inte av USA och EU. De ser det som ett väldigt dåligt exempel eftersom det i förlängningen kan försvaga och till slut leda till en kollaps för Afrikas Nato, det vill säga USA:s Afrikakommando Africom. Det är ett problem för Bryssel och Washington, säger Hassan till Peoples Dispatch. 

Resonemanget hörs också från människorättsaktivisten Ajamu Baraka, från den amerikanska organisationen Black Alliance for Peace, i en intervju med den regionala östafrikanska nyhetsbyrån Prime Media.

– Vad vi ser i västvärlden och i västerländsk press är en koordinerad ansträngning att kriminalisera och avlegitimisera den etiopiska staten för att lamslå eller balkanisera den, kanske till och med bistå med den politiska viljan för en direkt militär intervention. Många av oss tror att målet är att störta den etiopiska regeringen, antingen direkt eller med hjälp av en proxy som TPLF.

Ajamu Baraka från Black Alliance for Peace.

Ajamu Baraka påminner om att TPLF var en trogen allierad till USA under Meles Zenawi, som från att TPLF kom till makten 1991 var först president och sedan premiärminister fram till sin död 2012. 

– Afrikas horn är naturligtvis en väldigt viktig geostrategisk region, och USA/Nato försöker vända på en del av utvecklingen där. Framför allt i Etiopien, där TPLF i 27 år var mer än villiga att främja USA:s intressen, säger Ajamu Baraka och fortsätter:

– Vi vet att Etiopien under TPLF:s ledarskap invaderade sina grannländer Somalia och Kenya, och hjälpte till att föreviga den etiopiska konflikten med Eritrea, som egentligen var en konflikt mellan TPLF och Eritrea. Det resulterade inte bara i att USA:s strategiska intressen avancerade, utan passade också perfekt i en västerländsk balkaniseringsstrategi för den afrikanska kontinenten.

TPLF har historiska band med framför allt det demokratiska partiet i USA. Som nu är tillbaka i Vita huset efter Donald Trumps regering, som inte intresserade sig särskilt mycket för Afrika. Trump tog dock Egyptens sida mot Etiopien i en annan konflikt i regionen, den om Etiopiens stora dammbygge GERD, som också är en viktig pusselbit i det storpolitiska spelet runt Etiopien. 

Samtidigt ska påpekas att även om Abiy Ahmeds regering hamnat i motsättning till USA-imperialismen står han inte för någon ekonomisk politik som stör Vita huset. Han har privatiserat statliga företag som TPLF tidigare kontrollerade och öppnat upp för ytterligare utländska investeringar. 

Enligt röster som Ajamu Baraka och Black Alliance for Peace är det istället den större geostrategiska planen för Afrikas horn som står på spel för USA.