Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: V-styrda Familjebostäder överklagar nej till renovräkning

Hyresnämnden satte stopp för kommunala Familjebostäders renovräkningar i Bergsjön, Göteborg. Nu överklagar bostadsbolaget – med vänsterpartisten Emma Karlsson Landström som ordförande – beslutet.

Hyresgäster på Sirusgatan i Bergsjön, Göteborg, protesterar tidigare i januari mot Familjebostäders renovräkningar.
Hyresgästföreningen Norra Göteborg

I snart två år har hyresgästerna på Siriusgatan protesterat mot en föreslagen chockhöjning av hyran i samband med en badrumsrenovering.

Siriusgatan i Bergsjön, Göteborg, är en av Sveriges fattigaste och mest trångbodda gator. Invånarna har i flera välbesökta manifestationer och med en namninsamling som fick över tusen namn försökt påverka politikerna i det kommunala bostadsbolaget Familjebostäders styrelse.

Flera hyresgäster har också valt att säga nej till renoveringen. Bolaget ansökte då om tillstånd hos hyresnämnden. I nio fall av tio godkänner hyresnämnden fastighetsägarnas ansökningar men på Siriusgatan tog det stopp.

Hyresnämnden konstaterade att hyreslagen är en ”skyddslagstiftning”. ”Det är inte rimligt”, skriver de, ”att hyresgästerna, som den svagare parten, ska få en standardhöjning påtvingad som man ekonomiskt inte mäktar med”.

Familjebostäder, styrt av Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, har nu valt att överklaga Hyresnämndens beslut. Politikerna anser att bolagets rätt till en ”rationell fastighetsförvaltning”, det vill säga rätten att öka sin vinst, ska gå före hyresgästernas rätt att ha råd att bo kvar i sina egna hem.

Familjebostäders ordförande Emma Karlsson Landström (V) förklarar beslutet med att det inte är styrelsens roll att ”detaljstyra” kring en badrumsrenovering.

Emma Karlsson Landström blev inbjuden av hyresgästerna till Siriusgatan och fick där en möjlighet att höra hyresgästernas oro kring sin ekonomiska situation. Hade hon lyssnat på hyresgästerna så hade hon förstått att frågan inte handlar om badrum. Den handlar om människors rätt till en bostad.

Kampen mot renovräkningar förs av tusentals hyresgäster och hyresaktivister runt om i hela Sverige. Akademiker studerar fenomenet och varnar för dess långtgående konsekvenser.

21 forskare varnade 2022 politikerna i en artikel i Svenska Dagbladet och kallade renovräkningarna för en ”tickande social bomb”. Hela beståndet av lägenheter med överkomliga hyror riskerar att renoveras bort, skrev de.

För Vänsterpartiets representant verkar inget av detta intressant. Trots vallöften om att stoppa renovräkningar reduceras nu tusentals människors kamp för rätten till en bostad till en fråga om en ”detaljstyrning” av en badrumsrenovering.

Siriusgatans hyresgäster får nu vänta ännu längre med beskedet om de blir renovräkta eller får möjlighet att stanna i sina egna hem. Deras framtid är osäker.

Men en sak är säker: kampen fortsätter, på Siriusgatan och överallt där bolagen vill chockhöja våra hyror. Och nu vet vi att ”vänstern” kan vi inte räkna med.

Catherine Holt
Hyresaktivst