V-toppens bolag höjer hyran med 138 procent
Johan Kragsterman kommer att få sin hyra höjd med 138 procent. Kommunala Familjebostäder genomför just nu ett renovräkningsprojekt på söder i Stockholm.
Kvarteret Draget, nära Blecktornsparken söder om Ringvägen på Södermalm i Stockholm, ska renoveras. I praktiken genomförs ett renovräkningsprojekt i kvarteret.
– Det är ett stambyte men också åtgärder som ingen vill ha. Digitala lås, nya skåp istället för de platsbyggda skåp som finns i lägenheterna nu, en ny stor ventilationsanläggning på vinden som överhuvudtaget inte behövs, spisar med induktionshällar… ingen frågar efter de sakerna, säger Johan Kragsterman till Proletären.
– Det finns ett behov av ett stambyte, och det ska göras också. Men det mesta av det som Familjebostäder vill göra är helt onödigt. Redan för tio år sedan började det talas om ett stambyte och under den tiden har vi inte fått normalt underhåll. Det verkar som om de har haft en strategi att få det att förfalla så att det ska vara omöjligt att inte renovera.
De flesta av de 178 lägenheterna i kvarteret är små ettor. Många pensionerade arbetare bor i kvarteret och många av dem kommer inte att kunna bo kvar.
Johan Kragsterman har bott i huset i 41 år. Hans etta på 23 kvadratmeter har en hyra på 2.447 kronor idag. När hyreshöjningen är genomförd kommer den att kosta 5.700 kronor.
En annan hyresgäst som Proletären talar med får hyran för lägenheten på 67 kvadratmeter höjd från 6.499 till 11.600 kronor.
– Familjebostäder lägger hyreshöjningen i fyra steg för att de ska bli lättare att acceptera, men det spelar ingen roll. Det är väldigt många här som inte kommer att klara de här hyreshöjningarna. De måste flytta, säger Johan Kragsterman.
Peter Roth, ordförande i hyresgästföreningen Blecktornet/Draget på Södermalm, uppskattar att nio av tio av dem som bor i ensamhushåll kommer att tvingas flytta.
– De som bor två kanske kan bo kvar. Alla är väldigt oroliga, säger Roth till Mitti Södermalm. Familjebostäder säger att de bygger för framtidens hyresgäster, men oss skiter de i. De räknar med att vi ska flytta.
Stockholms stadsmuseum har blåklassat fastigheten, den högsta skyddsklassen på en skala från gult (miljön bedöms ha en positiv betydelse för stadsbilden), via grönt (högt kulturhistoriskt värde) till blått, en klassning som är reserverad för miljöer som bedöms ha synnerligen höga kulturhistoriska värden.
– Några av renoveringsplanerna strider mot blåklassningen, konstaterar Johan Kragsterman.
Men också det är något det kommunala bostadsbolaget Familjebostäder struntar i. Ordförande i styrelsen för Familjebostäder, liksom för ytterligare ett av Stockholms tre kommunala och allmännyttiga bostadsbolag, är Vänsterpartiets fastighetsborgarråd Clara Lindblom.
Johan Kragsterman har flera gånger utan resultat försökt få kontakt med Lindblom.
– Jag har försökt få kontakt med Vänsterpartiet, men det är dödstyst från dem. Det verkar som om de är rädda för att se verkligheten, säger Johan Kragsterman.
Han konstaterar att Clara Lindblom nu backar upp det socialdemokratiska borgarrådet Karin Wanngård som gick till val på löftet att ”alla ska ska kunna bo i vår stad”.
– Väldigt fina löften som visade sig vara ingenting värda, säger Johan Kragsterman. Det de genomför här är en renovering inte efter hyresgästernas behov, de är bara ute efter vinst och det får de med de här skandalösa hyreshöjningarna.
Proletären har mejlat Clara Lindblom med frågor om renoveringen. Vid denna tidnings pressläggning hade inget svar inkommit.