Hoppa till huvudinnehåll

Fastighetsklubb ryter ifrån mot inskränkt strejkrätt: "Vänd på den fackliga pyramiden"

– En majoritet av vår klubb är riktigt jävla missnöjda. Vi känner inget förtroende alls för förbundsstyrelsen, säger Roger Crossler, ordförande för SGS Studentbostäders fackklubb.

Roger Crossler, ordförande för fackklubben SGS Studentbostäder i Göteborg
Lenita Åberg

När Svenskt Näringsliv och LO presenterade förslaget om inskränkning av strejkrätten var Fastighetsanställdas fackklubb SGS Studentbostäder i Göteborg inte sena på en motreaktion. En enad klubbstyrelse skrev ett uttalande till Fastighets förbundsstyrelse. De ifrågasätter där starkt de medlöpande förbundsstyrelserna åsidosättande av medlemmars intressen och rättigheter.

– Att gå in och peta i konflikträtten är bland det värsta man kan göra anser vi. Det spelar ingen roll vad bevekelsegrunderna är, som i det här fallet med Hamnarbetarna inte ens stämmer. De har nu brutit mot löftet att aldrig försämra villkoren för medlemmarna, säger Roger Crossler, ordförande för fackklubben SGS Studentbostäder i Göteborg.

Testa att jobba en dag som städare är vad jag har att säga till topparna. Hur dumma i huvudet får LO och Fastighets förbundsstyrelse vara?

Proletären träffar honom under hans lunchrast på arbetet som fastighetsskötare.

– Det är jävligt magstarkt att bestämma när vi arbetare ska få visa missnöje eller inte. Vad händer om några år? Vad händer med servicefolket och städarna, de som är värst utsatta? Testa att jobba en dag som städare är vad jag har att säga till topparna. Hur dumma i huvudet får LO och Fastighets förbundsstyrelse vara? Hur många gånger har inte näringslivet och arbetsgivarna lovat överenskommelser för att sen skita i det? Det får vara nog med naiva gubbar i toppen som tycker att det är ball att umgås med höjdare.

I fackklubbens uttalande frågar de Fastighets förbundsstyrelse vilka garantier de menar finns för att förslaget inte innebär en maktförskjutning till arbetsgivarnas fördel. Roger Crossler anar dock varför Fastighets förbundsordförande Magnus Petersson inte gett respons.

– Han vet att vi har rätt. Det rimmar illa med stadgarna. LO och facken säger att de strävar efter demokratisk socialism. Vad är demokratin i det här? Förbundsstyrelsen borde ha gått ut med remiss via avdelningarna och låtit klubbarna lägga sig i innan man gick ut med det här. Då hade det blivit nej. Att vara emot strejk är detsamma som att bryta en strejk. Då är man en svartfot. I vår klubb har vi arbetare från höger till vänster. Oavsett politisk hållning är vi överens om att strejkrätten rör man inte. MBL rör man inte.

”Upp till kamp” har Magnus Petersson tidigare formulerat sig angående strejkrättsinskränkning i förbundstidningen Fastighetsfolket.

– Bläcket hann inte ens torka så säger styrelsen ja till inskränkning av strejkrätten. Det är ett svek. En majoritet av vår klubb är riktigt jävla missnöjda. Vi känner inget förtroende alls för förbundsstyrelsen. Vi kommer vara där och peta tills de fattar att det är oss dem företräder, inte Socialdemokraterna, inte sig själva.

– Det är dags att vi vänder på den här jävla pyramiden. Vi vill att de har ansvarsskyldighet och lojalitet till oss medlemmar. Medan förbundsstyrelsen bara vill ha nickedockorna kvar. Men det är nu vi ska stanna kvar och kämpa för vår rätt, mer än någonsin.