Hoppa till huvudinnehåll

”Världen måste sätta press på Israel”

– Att stödja det palestinska folket visar att du tror på och stödjer mänskliga rättigheter för alla, säger Khitam Saafin från Palestinska kvinnokommittéers förbund, UPWC, som i samarbete med Fredsloppet i Sverige arrangerar tre fredslopp i Palestina på lördag.

– Genom fredsloppen kan vi vara en röst för fred och rättvisa för alla folk världen över, säger Khitam Saafin från UPWC.
P-O Åström/Privat

När Fredsloppet går av stapeln den 19 september sker det, som så mycket annat det här året, på ett annorlunda vis än vanligt. Istället för den sedvanliga familjefesten i Slottsskogen i Göteborg kommer ett antal mindre lopp springas runt om i landet.

Men inte bara i Sverige. I Palestina kommer tre fredslopp att arrangeras av Palestinska kvinnokommittéers förbund, UPWC, som också får dela på årets överskott tillsammans med de kubanska läkarna som hjälpt till att bekämpa coronapandemin i ett 20-tal länder.

Khitam Saafin är ordförande i UPWC. Hon berättar för Proletären att tanken var att genomföra två lopp på Västbanken och ett i Gaza, men sedan spridningen av coronaviruset tagit fart i Gaza har utegångsförbud införts. Nu blir det istället tre lopp på Västbanken: i Ramallah, Betlehem och Jenin.

Även på Västbanken har coronapandemin förvärrat den redan svåra situationen.

– Framför allt i flyktinglägren är det väldigt illa. Där gör vi och andra organisationer vad vi kan för att lindra förhållandena, säger Khitam Saafin.

Khitam Saafin

Det är inte bara covid-19 som spär på problemen på Västbanken. Efter att Donald Trump och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu presenterade sin ”århundradets deal”, och Netanyahu annonserat att Israel skulle börja annektera områden på Västbanken, har Palestinska myndigheten, som annars i stor utsträckning administrerar Israels ockupation, avslutat både den så kallade säkerhets- och den civila koordineringen med Israel.

– Och det använder Israels regering för att sätta ytterligare press på palestinierna.

Palestinska myndigheten får inte längre inkomster från skatt och tull på varor som förs in i Västbanken och Gaza. Israeliska myndigheter behandlar inte heller de id-uppgifter som samlas in av Palestinska myndigheten.

– Familjer som har barn som fötts de senaste fyra månaderna kan inte resa någonstans. Barnen kan inte komma till sjukhus om de behöver vård, för de har fortfarande inte ett födelsebevis som syns i det israeliska systemet.

Ännu värre är läget i Gaza, där Israel bombat regelbundet de senaste veckorna, stängt gränsövergången och stoppat nödvändigt bränsle för att komma in i Gaza.

– Israel bombar alltid Gaza. Allt vårt folk i Gaza känner att när som helst kan en bomb eller missil träffa deras hus. De känner sig aldrig säkra. 

– Fattigdomen och arbetslösheten är väldigt hög. Det finns ingen vård för cancer och andra sjukdomar. De har så många problem på grund av den israeliska belägringen, och nu med corona är det ännu värre. De får inte in mediciner, det är så många som dör av sjukdomar som det inte finns vård för i Gaza.

För en månad sedan ledde Trumps och Netanyahus diplomatiska offensiv till att Förenade Arabemiraten normaliserar relationerna med Israel. Och i fredags annonserade ytterligare en kungadiktatur i området, Bahrain, i ett gemensamt uttalande med USA och Israel, att man gör likadant. En mycket negativ utveckling, menar Khitam Saafin.

– Arabvärlden och hela världen måste istället sätta press på Israel för att palestinierna ska få våra rättigheter. Netanyahus och Trumps plan är väldigt farlig. USA:s regering ser bara till Israels intressen och tar ingen hänsyn till palestiniernas rätt till vårt land. De tar ingen hänsyn till något folks rättigheter.

Samtidigt vill Turkiets president Erdogan framställa sig som palestiniernas vän och har fördömt Förenade Arabemiratens avtal med Israel.

– Turkiet är emot normaliseringen mellan Förenade Arabemiraten och Israel, men de har ju själva diplomatiska relationer och mycket kommersiellt samarbete med Israel, säger Khitam Saafin. De pratar om våra rättigheter men stöder dem inte konkret.

En möjlighet här i Sverige att konkret stödja kampen för palestiniernas rättigheter är att delta i Fredsloppet och Fredsloppsinsamlingen till UPWC. Khitam Saafin uppmanar alla som inte redan gjort det att anmäla sig till lördagens lopp.

– Solidaritet med det palestinska folket är solidaritet med mänskliga rättigheter över hela världen. Att stödja det palestinska folket, som individ eller som organisation, visar att du tror på och stödjer mänskliga rättigheter för alla.

Hon vill också skicka en hälsning till alla som deltar.

– Jag vill tacka för solidariteten och för era ansträngningar i solidaritet med det palestinska folket. I vår gemensamma kamp för frihet, demokrati och jämlikhet kan vi genom fredsloppen vara en röst för fred och rättvisa för alla folk världen över. En röst för en värld utan kolonialism, ockupation eller någon typ av förtryck.