Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Värt att försvara – men från vem?

Kommer hotet mot ”svenska dygder” som pappaledighet och allemansrätt verkligen från andra sidan Östersjön?


REKLAM I sin nya propagandakampanj radar Försvarsmakten upp svenska företeelser som är värda att försvara – pappaledigheten, allemansrätten, eftermiddagsfikat etcetera.

Visst är de värda att försvara – men kommer hotet mot dessa ”svenska dygder” verkligen från andra sidan Östersjön? Nej, det kommer inifrån – från svenska land- och kapitalägare samt högern i dess olika skepnader. 

Dessa har alltid motsatt sig frihetsreformer som gynnat folkflertalet. Och om reformerna väl införts har de gnällt, skällt och agerat kriminellt för att inskränka eller avskaffa dem.

De senaste åren har både arbetstids­lagen och strandskyddet attackerats av den svenska borgerligheten. Och föräldraledigheten i dess nuvarande form skulle vara ett minne blott om fondvalparna på Timbro fick bestämma. 

Och om vi nu ska snacka svenska företeelser så kastades en av de finaste på soptippen med Natointrädet – nämligen alliansfriheten. Den var inte värd att försvara, tyckte Socialdemokraterna, ivrigt påhejade av högern och krigslobbyn. 

Ett litet PS. Pr-byrån bakom Försvarsmaktens kampanj har tidigare gjort reklamfilmer för Systembolaget – ett till vida omtyckt svenskt fenomen som högern vill avskaffa. Den har också gjort reklam för Klarna – som alla förutom högern vill avskaffa.