”Vi vill vara Natolobbyns huvudvärk”
– Förutom satiren innehåller varje nummer fakta om Nato och kärnvapen som har utelämnats i stora delar av media, säger Karin Z. Sunvisson från Tecknaruppropet mot Nato, som precis lanserat en ny satirtidning.
Samtidigt som Erdogan gav Sverige tummen upp kom nyheten att Tecknaruppropet mot Nato och kärnvapen släpper något så ovanligt som en ny, svensk satirtidning. Tidningen heter Larm och tar, liksom uppropet, ställning för fred och nedrustning.
Genom att göra en satirtidning för de vidare en stolt tecknartradition, menar Karin Z. Sunvisson, en av eldsjälarna bakom uppropet. Namnet Larm är lånat av den franska satirtidskriften Charivari. Charivari är en folklig fransk tradition där man larmar om korrupta makthavare genom att väsnas, banka på kastruller och vissla.
– Ordet kommer från grekiskans ord för huvudvärk, och det beskriver ganska väl vad vi vill vara för regeringen och Natolobbyn.
Tecknaruppropet var från början tänkt som en kort, tidsbegränsad aktion, berättar Karin Z. Sunvisson.
– Men det växte, både i antal tecknare och i format. Från att ha lanserats som en tidningspublikation blev det en utställning och en bok. Vi var många som ville ta det vidare ännu ett steg, och då var en tidning det mest effektiva alternativet för att nå ut med vårt budskap.
Mer effektivt än Facebook?
– Det finns en övertro på sociala medier, men där når du bara en mycket begränsad krets och dessutom gör algoritmernas utformning att du framför allt når dem som redan tycker som du. Vi vill nå dem som INTE tycker
som vi. Vi kommer med starka argument i både text- och bildform, som vi hoppas att många ska hörsamma. Förutom satiren innehåller varje nummer fakta om Nato och kärnvapen som har utelämnats i stora delar av media, säger Karin Zaric Sunvisson.
– En tidning har också större chanser att bevaras för eftervärlden. En viktig del av vårt arbete, det var också anledningen till att vi gjorde en bok, är att bära vittnesmål om att Natomotståndet faktiskt fanns under dessa ödesår.
Tecknaruppropet lanserades i maj 2022, ungefär samtidigt som regeringen Andersson skickade in Sveriges Natoansökan. De dryga fjorton månader som gått sedan dess har präglats av en makalös krigshets.
– Det har varit kusligt att bevittna hur varje journalistisk princip har kastats i sopkorgen. Man har fortsatt att gå Natolobbyns ärenden trots att både Anderssons och Kristerssons regeringars förfarande har varit så uppenbart och så grovt odemokratiskt, där stora delar av våra gemensamma kassa plötsligt har skyfflas rakt ner i vapentillverkarnas fickor och där grundlagsändringen var kronan på verket. Hade Sverige legat i Sydamerika hade det kallats en militärkupp.
För att tysta ett folkligt motstånd har regeringen ständigt varnat för ”påverkansoperationer”, ett svepskäl för att förklara brådskan in i Nato, menar Karin Z. Sunvisson.
– Det är en sorts politisk gaslighting, där de styrande vill få folket att tvivla på sin egen förmåga att bedöma information och bilda sig en egen åsikt. Och genom kampanjer som ”Farliga skratt” och liknande göder regeringen en tystnadskultur. Vår tidning är ett direkt svar på hur Natofrågan har behandlats av regeringen och stora delar av media. Tidningen är en visuell hämnd för detta svek.
Alarma!
- Tecknaruppropet mot Nato och kärnvapen samlar 160 satirtecknare och bildkonstnärer, varav några av Sveriges mest kända.
- Tidningen Larm är gratis. Trycket av första numret har bekostats av Svenska Freds, men för kommande nummer är den beroende av bidrag.
- En del av upplagan reserverades för beställning genom tecknaruppropet.se. Den delen tog slut direkt, men det går att förbeställa nästa nummer.
- I denna stund sprids tidningen över hela Sverige av tecknarna i uppropet, men den kommer också att finnas på några fasta platser runtom i landet. Till nästa nummer kommer en karta upp på hemsidan.
- Tidningen går också ut till alla Svenska Freds medlemmar.