Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Vilda spekulationer om sabotaget mot Nordstream

Tragikomiska försök i svensk media att rikta fokus från de enda som faktiskt hotat med att stoppa gasledningen.

Naturgasledningarna Nordstream 1 och 2 har saboterats och läcker gas i Östersjön.
Skärmdump/CNBC

”Thank you, USA.”

Det var den ärliga reaktionen från Polens tidigare försvars- och utrikesminister Radek Sikorski på nyheten att gasledningarna Nordstream 1 och 2 utsatts för sabotage. Det var på Twitter som Sikorski – som sitter i EU-parlamentsgruppen EPP, där Moderaterna och Kristdemokraterna ingår – öppet tackade USA.

Skärmdump/Twitter
Radek Sikorskis tweet.

Inte så konstigt heller. USA:s president Joe Biden har ju explicit sagt att USA skulle stoppa Nordstream om Ryssland gick in i Ukraina.

I ett videoklipp från en pressträff den 7 februari i år, som blivit viralt de senaste dagarna, säger Biden att om Ryssland går in med stridsvagnar och trupper i Ukraina så kommer det inte längre finnas något Nordstream.

”There will no longer be a Nordstream 2. We will bring an end to it”, är presidentens exakta formulering.

På frågan från en journalist om hur det ska gå till, då det är Tyskland som kontrollerar projektet, svarar Biden lugnt att han ”lovar att vi kommer att kunna göra det”, och fyrar av ett litet lurigt leende.

 

Även USA:s toppdiplomat Victoria Nuland, som spelade en nyckelroll under den väststödda kuppen i Ukraina 2014, har sagt att Nordstream 2 skulle stoppas om Ryssland invaderade Ukraina. Samma budskap har kommit från Ned Price som är talesperson för utrikesdepartementet, som inte ”velat gå in på detaljer”.

Inte så konstigt då, som sagt, att Sikorski tackar dem som lovat att stoppa gasledningen, som själva vill sälja sin flytande naturgas till Europa och som naturligtvis gärna försäkrar sig om att Tyskland inte helt enkelt kan be Putin vrida på kranen igen, när vintern lägger sig över Europa. Sikorski riktar sig åtminstone direkt till en logisk huvudmisstänkt.

I Sverige, not so much. Här har istället den samlade ligan ”experter” (som alltid verkar komma från antingen Försvarshögskolan eller Utrikespolitiska institutet – och som Mattias Beijmo i en förtjänstfull artikel i Aftonbladet visade också tenderar att vara insyltade i olika propagandaorgan för Nato) tävlat i de mest fantasifulla förklaringarna till varför det skulle vara Ryssland själva som saboterat gasledningen. 

Ingenting är omöjligt i dessa mörka och märkliga tider, och vi har precis lika lite aning om vem som ligger bakom som till exempel försvarsminister Peter Hultqvist säger sig ha. Själv tillhör han knappast heller de misstänkta – förmodligen hade väl den välgödde dalmasen flutit kvar på ytan även om han försökt dyka ner och spränga ledningen.

Däremot är det knappast mindre fantasifullt att någon del av Sveriges försvarsmakt eller säkerhetstjänst gjort jobbet åt USA, än att Ryssland sprängt ledningen som Putin bara häromveckan påminde om som lösning på energikrisen i Europa. 

– Har ni det så svårt så häv bara sanktionerna på Nordstream 2, som är 55 miljarder kubikmeter gas om året. Tryck bara på knappen så startas allt upp, sa Putin vid den asiatiska samarbetsorganisationen SCO:s toppmöte i Uzbekistan.

Men allt är och förblir spekulationer, och vem vet om vi någonsin får reda på vem som låg bakom. Den som lever får se.