Hoppa till huvudinnehåll

Nylansering av Proletären – Din verklighet. Din röst.

Äntligen dags för nya Proletären!

Proletärens chefredaktör Jenny Tedjeza med ett utkast av nya layouten.
Proletären

Veckans Proletären kommer till er läsare i en helt ny kostym. Ny logga, ny layout och inte minst en helt ny webbsida. En av de största förändringarna av tidningens utseende sedan starten för snart 50 år sedan.

Samtidigt inleder vi en stor kampanj för Proletären som kommer att fortsätta under hela valåret 2018: Din verklighet. Din röst.

Drivkraften är vår övertygelse om att de arbetare som bygger landet, de som får allting att fungera, behöver sina egna medier för att göra sin röst hörd.

Det behövs en plattform för arbetare där vi kan utbyta erfarenheter, tankar och åsikter. Där vi kan knyta ihop och lära av varandras kamp i vardagen. På jobbet, i livet och i politiken.

Proletären ska vara en sådan plattform. I Proletären är det din verklighet och din röst som gäller.

I kvällstidningar, i dagstidningar, på radio och i tv får politiker, direktörer och så kallade experter stort utrymme att uttala sig. Men när såg du senast en arbetare få tala till punkt i ett nyhetsprogram eller i en debatt?

Inte ens det vi kallar public service ägnar sig särskilt mycket åt att förmedla folkets röster. Förra veckans Uppdrag granskning i SVT är ett bra exempel. Janne Josefsson ställer sig på politikernas sida när han skildrar kampen mot nedläggningen av Sollefteå BB. Som tittare förväntas vi tycka synd om politiker som genom sina beslut försätter kvinnor och nyfödda i livsfara.

Det har alltid funnits en motsättning mellan vanliga arbetande människors behov och den politiska och ekonomiska elitens intressen. Den motsättningen är i dagens Sverige tydligare än på länge.

Folket behöver trygghet, jobb och framtidstro, men politiken från eliten går i motsatt riktning. Mer social otrygghet, fler otrygga anställningar och sämre välfärd.

Och det där med demokratiska processer verkar inte intressera makthavarna. Den socialdemokratiska regeringen agerar mellan två val för att både höja pensionsåldern och inskränka strejkrätten, utan att väljarna får säga sitt.

”Vi ha frihet att trycka liksom vi ha frihet att äta”, skrev Axel Danielsson, en av den svenska arbetarrörelsens pionjärer, i samband med att han startade tidningen Arbetet i Malmö.

De liberala friheterna ser bra ut på pappret, men yttrandefrihet är, precis som brödfödan, något vi måste kräva och erövra.

Vi kommer inte att bjudas på yttrandefrihet i SVT, Aftonbladet eller Dagens Nyheter. Vi måste gå samman och skapa våra egna kanaler.

Detta är tanken när Proletären nu satsar stort på ett nytt fräscht utseende. Vi måste bli fler som gör Proletären till en verklig plattform för arbetarklassens röster.

Prenumerera på Proletären, sälj Proletären, tipsa om Proletären och skriv i Proletären. Tillsammans kan vi ta den yttrandefrihet vi behöver för att vrida samhällsdebatten rätt.