Hoppa till huvudinnehåll

Fler än tusen namn för sextimmarsdag

I tisdags fick kommunalrådet Daniel Bernmar (V) ta emot över 1000 namnunderskrifter för sex timmars arbetsdag i Göteborg.

Daniel Bernmar, Helena Gunnarsson och Lennart Gradén

Helena Gunnarsson arbetar som undersköterska i hemtjänsten i Västra Göteborg. Hon har själv samlat in över 300 av namnen på listorna bland sina arbetskamrater och på andra arbetsplatser i stadsdelen.

– Det har gått fantastiskt bra. ”Äntligen är det någon som gör något i den här frågan”, är det flera som sagt. Alla har velat skriva på för sextimmarsdag.

Svartedalens äldreboende i Göteborg har sedan februari 2015 haft sex timmars arbetsdag. Men när 2016 tar slut gör även sextimmarsprojektet det.

Kommunistiska Partiet i Göteborg tog då initiativ till en namninsamling för att projektet ska permanentas istället för att läggas ner, och att sex timmars arbetsdag ska införas för alla i den kommunala äldreomsorgen och hemtjänsten.

Samma initiativ tog också Helena Gunnarsson och tillsammans lämnade hon och Lennart Gradén från Kommunistiska Partiet över en bunt med fler än 1000 namnunderskrifter från omsorgsanställda till kommunalrådet Daniel Bernmar (V)

– Vi tycker att det är helt fel väg att gå att avbryta projektet, säger Lennart Gradén till Daniel Bernmar.

– Det har gett lägre sjukfrånvaro, mindre stress, mer trivsel för både personal och boende och det har skapat jobb åt 14 unga personer som nu inte får jobba kvar.

Daniel Bernmar menar att det tyvärr inte finns någon majoritet i kommunfullmäktige för att driva vidare projektet.

– Men du som föregiven vänsterpolitiker måste väl då jobba för att skapa ett tryck utifrån? För det finns en stark opinion för sextimmarsdag i samhället.

Daniel Bernmar håller med.

– Vi skulle definitivt kunna bli bättre på det.

Han berättar också att det avsatts 20 miljoner kronor för 2017 för ett projekt som verksamheter kan söka pengar från, varav fyra miljoner kan användas till arbetstidsförkortningar.

Inte nog, menar Lennart Gradén.

– Det får vara slut på projekt och försök. Vi vet att det är bra för de anställda. Det behövs inte undersökas mer.

Helena Gunnarsson berättar för Proletären om situationen på sin arbetsplats.

– Det blir tyngre och tyngre. Vi får mer och mer administrativt arbete ovanpå allt. Och vi blir ofta inbeordrade på övertid. Ofta kan vi jobba från sju på morgonen till elva på kvällen, och sen börja klockan sju igen nästa morgon.

Hon menar att de som bara jobbar snabbt blir favoriter hos cheferna medan de som är måna om att göra ett bra jobb blir illa omtyckta. Och många av dem har slutat för att de inte orkar längre.

– Och alla säger att sex timmars arbetsdag är rätt väg att gå.

Helena Gunnarsson tror inte att just de här namnlistorna kommer få politikerna i kommunfullmäktige att ändra sig i frågan.

– Jag hoppas att fler vaknar och sätter igång nu. Vi behöver bli fler som kämpar för det här.

Och både hon och Lennart Gradén understryker att arbetet inte är slut nu, utan de ska fortsätta kämpa för sex timmars arbetsdag.
Fakta

Fler än tusen namn för sextimmarsdag

Namninsamling för sex timmars arbetsdag
  • Kommunistiska Partiet i Göteborg har en namninsamling för sex timmars arbetsdag på kommunala äldreboenden och i hemtjänsten.
  • Undertecknarna av listorna kräver att försöket med sextimmarsdag med bibehållen lön på Svartedalens äldreboende istället för att avslutas ska göras permanent och utökas till hela den kommunala äldreomsorgen och hemtjänsten.
  • Partimedlemmar är runt på stadens äldreboenden och hemtjänstcentraler med listorna.
  • Överlämningen av underskrifterna till Bernmar är inte avslutningen på en kort kampanj om sextimmarsdag utan en första anhalt i ett långsiktigt arbete för att Göteborgs alla kommunala äldreboenden och hemtjänsten ska få sex timmars arbetsdag med bibehållen lön.