Hoppa till huvudinnehåll
Av

”Strejka för jobben på E6”

Så kom det definitiva beskedet att Element 6 ska läggas ner. Naturligtvis vid en tidpunkt när de anställda är eller just ska gå på semester. Detta för att förhindra en eventuell proteststrejk.


E6:s koncernledning har en genomtänkt strategi för hur fabriken i Robertsfors ska läggas ner. När de försökte lägga ner enheten i Irland höll arbetarna på att riva lokalen och strejk bröt ut. Hela orten gick ut i massiva demonstrationer. I dag så finns anläggningen i Irland kvar.

Visa av erfarenheten så anställde de Securitasvakter som skulle ta hand om ordningen när planerna på nerläggning presenterades i Robertsfors. Den interna säkerhetsavdelningen var inte betrodd! Den gick hem i protest. Den enda fysiska protest som hittills gjorts på E6.

Ledningen blev säkert glatt överraskad över den foglighet arbetarna här visade. Man lyssnade, gick städat ut ur lokalen och fortsatte arbeta nästa arbetsdag. Dessutom begär företaget övertidsarbete och extra arbete under semestern. Man har till och med anställt extra personal för att bygga upp en buffert. Och vi arbetare i Sverige är uppfostrade att göra som ägarna säger. Vi vill vara civiliserade. Vi vill tro att företag har samhällsansvar.

Kommunalråd, facklig konsult och landshövding har från april tills nu förtjänstfullt bemödat sig att få koncernledningen att inse fördelen med att stanna kvar i Robertsfors. Hög kvalitet och minst 15 miljoner i vinst/år är väl inte fy skam. Men företaget struntar i argumenten och vill inte ens betala ut avgångsvederlag. ”De köper bara snöskotrar för pengarna” har ledningen sagt vid flera tillfällen. Svenske vd:n Carsten Sill säger att: ”Vi ska hjälpa våra anställda till ett nytt jobb”. Ska han månde visa oss vägen till Arbetsförmedlingen? Vilka jobb finns där?

Nej, återigen bevisas att det enda som en kapitalist bryr sig om är maximal vinst. Därför är det dags att facket lever upp till sin ursprungliga uppgift. Det räcker inte med att enstaka talesmän ska föra kampen.

Använd de fackliga medlemmarnas gemensamma styrka i manifestationer och proteststrejker. En strejk svider genast i aktieägarnas plånböcker.

En nödvärnsstrejk mot en kapitalist utan samhällsansvar kan aldrig vara fel. Starta motståndskampen direkt efter semestern!

Kräv att jobben ska vara kvar!
Östen Andersson

Andranamn på Kommunistiska Partiets valsedel i Robertsfors
Fakta

”Strejka för jobben på E6”