Hoppa till huvudinnehåll

Vård- och omsorgsanställda: ”Sex timmars arbetsdag är viktigast”

Sex timmars arbetsdag är den viktigaste politiska frågan för oss och våra arbetskamrater, menar tre vård- och omsorgsanställda kongressdelegater som sammanstrålar med Proletären under en paus i förhandlingarna.

Sjuksköterskorna Anna-Clara Bäckerstam och Hamid Shahrivar samt boendestödjaren Max Olsson tycker alla att frågan om sex timmars arbetsdag är viktig.

– Sex timmars arbetsdag utan tvekan, svarar sjuksköterskan Anna-Clara Bäckerstam på frågan om vilken politisk fråga som är den viktigaste för henne och hennes arbetskamrater på Alingsås lasarett.

Hon får medhåll av Hamid Shahrivar, också sjuksköterska och Max Olsson, boendestödjare.

– Det är många som inte orkar jobba heltid, särskilt de över 40, säger Max Olsson, som jobbar på ett kommunalt gruppboende i Kristianstad.

När Anna-Clara Bäckerstam kom tillbaka från sin föräldraledighet möttes hon av många nya ansikten bland sina arbetskamrater.

– Hälften av sjuksköterskorna var nya. De andra hade slutat eller var hemma på grund av utmattning.

För de anställda i vård och omsorg är även nedskärningarna och besparingarna ett stort problem.

– Under mina fyra år har jag redan hunnit märka av dem mycket, berättar Max Olsson.

Hamid Shahrivar är bemanningsanställd och jobbar på 12 olika äldreboenden runtom i Stockholm. Han vill lyfta fram de otrygga anställningarna.

– 80 procent av boendena i Stockholm är privata och har många timanställda undersköterskor. Det är en absolut otrygg arbetssituation som många arbetare med invandrarbakgrund befinner sig i.

– Men det betyder inte att de kommunala boendena är mycket bättre. Vi ser samma försämringar där.

Det finns med andra ord många frågor att arbeta med för de vård- och omsorgsanställda när de kommer tillbaka till jobbet efter Kommunisternas kongress.