Hoppa till huvudinnehåll
Av

Demonstration för en värdig äldreomsorg – ”Lyssnar de inte blir det vild strejk”

Efter många år av försämringar tar undersköterskorna i Borås äldreomsorg sin situation i egna händer. Torsdagen den 30 november demonstrerar de för en värdig äldreomsorg, för både de anställda och de äldre.


Sedan Proletären träffade undersköterskan Sirkka Schröder och hennes arbetskamrater första gången för några veckor sedan har mycket hänt. Arbetssituationen är densamma men de anställda är i full gång med att planera en demonstration den 30 november. Sirkka Schröder är övertygad om att uppslutningen blir bra.

– Viktigast är förstås att de anställda är med, men även anhöriga och vanliga boråsare som vill att de gamla ska ha en värdig omsorg bör komma och stödja oss.

När vård- och äldrenämnden senast hade möte kom ett hundratal undersköterskor till allmänhetens frågestund och framförde sina krav på bättre arbetsmiljö och mer inflytande över arbetet.

Den 30 november är det dags för nästa nämndmöte och undersköterskornas demonstration kommer fram till mötet i god tid för att politikerna ska få höra deras krav. Med sig har undersköterskorna också namnlistor som cirkulerat på äldreboenden och i hemtjänst i hela Borås. Sirkka Schröder visar upp de listor hon redan har fått in och berättar att det hittills är 650 namn.

– Då har jag inte fått in alla listor och det är fortfarande folk som hör av sig och vill ha listor att ta med till jobbet. Alla skriver under!

Sammanlagt jobbar 1237 undersköterskor i äldreomsorgen och hemtjänsten i Borås, samt 126 vårdbiträden.

I Proletären nr 41, 2017 berättade Sirkka Schröder och hennes arbetskamrater om personalneddragningar som planerades på bland annat deras arbetsplats. Efter kraftiga reaktioner från personalen har neddragningen skjutits på framtiden.

Men efter år av försämringar är en uppskjuten neddragning inget som undersköterskorna nöjer sig med.

– Det är ingen mänsklig situation längre. De gamla är i sämre skick än de har varit någon gång. Du är 90 år eller mer innan du kommer in på ett äldreboende, eller så vårdkrävande att du har 100 timmars vård per månad, om ens då.

– Tidigare fanns det ju långvård och på sjukhusen fick de vård tills de var någorlunda bra. Nu kommer de bara tillbaka till boendet med en massa mediciner.

På helgerna är bemanningen vid vissa tidpunkter endast två personal på tio boende. Att duscha en dement person kan ta upp till 45 minuter för en person, och då har den andra ensamt ansvar för nio boende.

– En anhörig orkar inte ta hand om en person som blir dement fast man känner den utan- och innantill. Hur ska då en personal orka med att göra det bra för fem? Det går ju inte ihop någonstans.

Sirkka Schröder ser neddragningarna i äldreomsorgen som en del i ett större sammanhang där pengar omfördelas från vanliga människor till de som redan har mycket.

– Det här samhällssystemet har gradvis försämrats för arbetarna, och det har skurits ner i sjukvård, skola och äldreomsorg. Det är precis som att de inte fattar att välfärden måste fungera för att alla ska kunna jobba. Hur ska alla andra kunna jobba om det inte finns barnomsorg som tar hand om barnen och äldreomsorg som tar hand om våra gamla föräldrar?

– Och pengarna har hamnat hos direktörer och höga chefer i banker och storföretag.

Kraven som undersköterskorna ställer i sin namninsamling, och som kommer framföras i demonstrationen, är bland annat ökad personalstyrka, att det är behoven som ska styra över bemanningen och inte budgeten, samt att kommunen säger upp schemabokningssystemet Time Care.

– De har använt Time Care för att smygspara på personal. Ett tag hade vi färre boende och då minskades personalstyrkan. Men de ökade inte när det blev fullt igen.

Tidigare har undersköterskor kunnat vittna om skrämseltaktik och rena hot från cheferna om de protesterade på arbetsplatsen. Sedan det blev känt att det är en demonstration på gång har allt sådant slutat.

– Nu säger de inte ett knyst! Men de springer på möten stup i kvarten.

– Man kan förresten fråga sig om detta är de styrande S- och V-politikernas politik, eller om de bara har dålig koll på vad deras tjänstemän sysslar med.

En utmaning som Sirkka Schröder har märkt av
under arbetet med demonstrationen är att många arbetskamrater inte är bekväma med att ställa krav.

– De manliga undersköterskorna tycker inte att det här är det minsta konstigt men kvinnorna är inte vana vid att kräva något till sig själva. Det är en jätteskillnad.

När Proletären träffar Sirkka Schröder är det två veckor till demonstrationen den 30 november. Men undersköterskorna pratar redan om vad som händer om politikerna inte lyssnar på dem.

– Då blir det vild strejk! Det är så snacket går, säger Sirkka Schröder.
Fakta

Demonstration för en värdig äldreomsorg – ”Lyssnar de inte blir det vild strejk”

En värdig omsorg – för både de äldre och personalen
  • Demonstration torsdagen den 30 november.
  • Samling på Stora torget i Borås kl 16:30
  • Avmarsch kl 17:15 mot vård- och äldrenämndens möte