Hoppa till huvudinnehåll
Av

Ett aktivt ungdomsförbund i valet

– På 1 maj lyckades vi dra 15 unga till Kommunisternas demonstration i Lysekil. Många gick med för att kolla vad som händer men flera stannade kvar och lyssnade på mötet.


Det berättar Nadja Lundberg, initiativtagare till RKU:s lokalorganisation som bildades i höstas.

Hon går på Gullmarsgymnasiets linje marinbiologi och med stöd från Revolutionär Kom­­munistisk Ungdom centralt drog hon igång verksamheten med ett bokbord. Ungkommunisterna i RKU är de enda med egen aktivitet på skolan som diskussionsmöten och filmkvällar.

– Egentligen är det politiskt dött på skolan, men ibland kommer det hit ett ungdomsförbund. I kommunvalet kommer vi i RKU att vara aktiva och informera om Kommunisternas politik i Lysekil och i landet. Självklart ska vi ställa upp i valdebatten i skolan, säger Nadja Lundberg.

– Jag gick med i RKU därför att det måste ske en förändring när kapitalismen och fascismen breder ut sig. Vi kan själva påverka vår framtid och det vill jag få fler av mina skolkamrater att inse, säger Stella Månevik som går samhällsprogrammet.

– Kapitalismen är det stora problemet. Det skapar extrema klyftor och jag reagerar på hur många i världen som inte kan leva som vi, inflikar Ivo Thomasson som läser marinbiologi. Men riksdagspartierna till vänster är inte emot kapitalismen och därför är jag med i RKU.

• Vilka ungdomsfrågor är viktigast för er?
– Skolfrågor som betyg och nedskärningar som drabbar utbildningen, menar Stella Månevik.

– Segregationen i skolan är svår. Jag reagerar mot det fria skolvalet som bara gynnar de rika, säger Ivo Thomasson. Så håller jag med Stella om att vi måste bekämpa Björklunds militaristiska syn på bedömning av barn.

– Jag är emot det fria skolvalet, att man ska välja och välja bort. I Stockholm som jag kommer ifrån har det lett till kaos på många förortsskolor. Vi kommunister kräver offentliga skolor med rejäla resurser till alla.
Fakta

Ett aktivt ungdomsförbund i valet

Kommunistiska Partiet i Lysekil
  • Kommunistiska Partiet ställer upp i kommunvalet i Lysekil.
  • I valet 2010 fick Kommunistiska Partiet 7,12 procent av rösterna i Lysekils kommun och 3 mandat.
Valinformation
  • Om inte tryckta valsedlar finns i din vallokal där Kommunistiska Partiet ställer upp går det bra att skriva "Kommunistiska Partiet" (var noga med stavning) på en blank valsedel.
  • Läs mer i papperstidningen och på Kommunistiska Partiets hemsida om valet 2014!
  • För att vara säker på att inte missa Kommunisternas valrapportering, ta en prenumeration på Proletären!