Hoppa till huvudinnehåll

Visartisten Matilda Magnusson tilldelas Kommunisternas kulturstipendium

– Det känns fantastiskt roligt, jag känner mig väldigt hedrad, säger kulturstipendiemottagaren Matilda Magnusson.

Matilda Magnusson mottar Kommunistiska Partiets kulturstipendium.
Artur Szandrowski

Under söndagskvällen delade Kommunistiska Partiet ut sitt årliga kulturstipendium på kvartersscenen Andra Lång i Göteborg. Det var en afton i musikens tecken, då två av tre nominerade var musikakter som även uppträdde på scen – hårdrocksbandet Orkan och visartisten Matilda Magnusson.

En förväntansfull tystnad spred sig i lokalen när Lisbeth Nowotny läste upp stipendiekommitténs nominering:

”Hon sjunger lätt om det mycket svåra och framstår som en sanningssägare med sin lidelse för samhällets förtryckta och för det innersta i människans känslor”.

Den helsingborgskättade Matilda Magnusson nominerades för första gången 2013, men då gick stipendiet till filmskaparen och poeten Rojda Sekersöz.

– Det känns fantastiskt roligt, jag känner mig väldigt hedrad, säger en glad Matilda Magnusson med blommor och diplom i famnen.

– Det är så fint att få ingå i skaran.

Skaran i fråga är de fjorton unga kulturutövare som tidigare mottagit stipendiet. Till dessa hör bland annat arbetarpoeten Jenny Wrangborg, författaren Johannes Anyuru och reaggeartisten Kapten Röd.

Matilda Magnusson är i full färd med att spela in en skiva med egna tolkningar av sin musikaliska förebild Björn Afzelius verk.

– Nu är det bara några små pålägg som ska göras. Och en del praktiskt, att få ut den i handeln och så.

Stipendiesumman på 10.000 kronor kommer med andra ord väl till pass.
 

Fakta

Visartisten Matilda Magnusson tilldelas Kommunisternas kulturstipendium

Kulturstipendiet
  • Kommunistiska Partiets kulturstipendium delas ut till minne av kommunisten Ingmar Spingo Nilsson. Han var varvsarbetare och senare rallare på spårvägen men är kanske bäst ihågkommen som musiker och kulturentusiast. Han gick bort 2002, mitt under arbetet med en valrevy för Kommunistiska Partiet.
  • Stipendiet tilldelas unga kulturutövare som verkar inom en progressiv, antiimperialistisk, humanistisk och socialistisk anda, som tar ställning för rättvisa, jämlikhet och mot alla former av förtryck.