Hoppa till huvudinnehåll
Av

Folket stoppade utförsäljning av 200 hyreslägenheter

Det ser ut att bli en glad jul för hyresgäster och skattebetalare i Nybro. Efter omfattande folkliga protester i somras stoppas nu utförsäljningen av över 200 kommunala hyreslägenheter samt ett flertal kommunala fastigheter, däribland kommunhuset och Folkets hus.


Ett av kraven som lyftes fram av folket i Nybro i somras var en folkomröstning om utförsäljning. Detta vägrade S och M då man hade bråttom att få igenom försäljningen innan valet då risken fanns att en ny majoritet skulle kunna fälla den socialmoderata koalitionen.

Mot folkets vilja klubbades ändå privatiseringen av de kommunala fastigheterna igenom i kommunfullmäktige under sommaren. Men ”Arbetsgruppen mot utförsäljning i Nybro kommun” överklagade beslutet till Förvaltningsrätten som i en dom förklarade försäljningen för ogiltig då den genomförts på felaktigt sätt.

Men de politiska privatiseringsivrarna gav sig inte. På kommunfullmäktiges möte 27 november presenterade kommunstyrelsen en punkt på dagordningen om att besluta om att skapa ett nytt kommunalt bolag, vars enda syfte skulle vara att sälja ut fastigheterna. Detta trots ett kommunval som visade att folket röstat mot utförsäljningen.

Centerpartiet, som media oförtjänt målade upp som de största utförsäljningsmotståndarna (de kritiserade endast storleken på fastighetspaketet), blev största parti i Nybro. På kommunfullmäktiges möte 27/11 lade C ett tilläggsyrkande om att inte skapa något nytt bolag. Tilläggsyrkandet röstades igenom med siffrorna 28 mot 21.

Man ska minnas att tre av allianspartierna nu röstade mot sin ideologi i denna fråga för att inte förlora röster. Vissa av partierna som var drivande för en utförsäljning förlorade halva sin väljarkår i valet.

Nämnas bör också att Sverigedemokraterna, som i kommunvalet ökade från två till sex mandat, i slutändan röstade mot utförsäljningen. Under redans lopp har SD velat fram och tillbaka, vilket kunnat följas på bloggar och Facebook. Här var aldrig folkets åsikt det avgörande utan endast ekonomiska aspekter.

Bevarandet av allmännyttan i Nybro är resultatet av folkets kamp, att man vägrat sitta och se på när översittarpolitiker sitter bakom stängda dörrar och beslutar över folkets huvuden. Man ska minnas att denna planerade utförsäljning upptäcktes först genom journalisters grävande arbete.

Kommunistiska Partiet tog initiativ till en protestlista. En flertal invånare hjälpte till att sprida samt skriva insändare, ställa politikerna mot väggen i kommunfullmäktige, sprida flygblad och delta i en manifestation. Sådant sätter press på politikerna.

Det är andra gången som Kommunistiska Partiet i Nybro eldat igång folket att själva agera och ta kamp för allmännyttan. Det är också andra gången kampen är segerrik. Första gången var när Kommunisterna stod i fronten tillsammans med folket för att försvara det allmänna torget mot att bli en stor parkeringsplats. Viktigaste orsaken till framgångarna är det nitiska insamlandet av protestnamn utanför affärerna, på gatan och genom dörrknackning i bostadsområdena. Men framför allt att folk har engagerat sig.

Till sist kan nämnas att Socialdemokraterna redan börjat satsa hårt inför kommunvalet 2018 då de via före detta kommunalrådet Mikael Svanström har överklagat Förvaltningsrättens dom. Lär av historien tipsar vi sossarna i Nybro!
Johan Karlsson