Hoppa till huvudinnehåll
Av

Sjukhusprotesterna i Trelleborg växer

I Trelleborg fortsätter folkets kamp för sjukhuset. Nästa söndag genomförs en armkroksmanifestation i protest mot nedmonteringen.


Varje tisdag träffas en grupp trelleborgare för att diskutera vården, sjukhuset och ambulanserna i stan. Kämparandan för att försvara det ”lilla” sjukhuset i Trelleborg med upptagningsområdet Trelleborg, Svedala och Vellinge, över 100.000 människor, går inte att ta miste på. Det är alltså inte ett litet utan ett stort och viktigt sjukhus.

Nu när sjukhuset nedmonteras märks det direkt på ”storsjukhusen” i Malmö och Lund. Trots besparingarna blir ju människor sjuka och nu ligger det trelleborgare i korridorerna på storsjukhusen medan avdelningar gapar tomma i Trelleborg. Det värsta är kanske att många patienter skickas runt eller skickas hem för tidigt. Eller har de blivit avskräckta från att söka vård. En ökad otrygghet som inte går att mäta i siffror.

– Vi är oroliga för hela sjukhuset, allt håller på att försvinna och organisationen fungerar inte om man tar bort än det ena och än det andra. Nedmonteringen är i full gång, säger Inga-Lill Högfeldt som varit med sedan första träffen på Söderslättshallens café.

Gruppen som utgår från facebooksidan Rädda vårt sjukhus med över 2500 medlemmar träffas varje tisdag på biblioteket i Trelleborg och menar att nedmonteringen av sjukhuset är på ineffektiv och farlig för patienter och anställda.

Gruppen har skrivit insändare och brev till ansvariga politiker, mejlat media och gjort vägskyltsprotester. När frågan kommer om varför de kämpar säger, Gunilla Hedgard.

– Vi anser att det är rätt att vi skall ha ett lasarett kvar, säger Gunilla Hedgard. Vi kan inte se några hinder för det och inga effektiviseringar i världen kan ersätta närheten och tryggheten som ett sjukhus i Trelleborg ger medborgarna i detta stora upptagningsområde.

– Vi måste väcka de styrande, för de förstör Trelleborgs lasarett. Vi som gjort ett vida känt och erkänt arbete inom hjärta, stroke och hygien. Det som vi anställda var så stolta över och hela kommunen har dragit nytta av förstörs nu.

Nu har gruppen gått vidare och vill samla hela Trelleborgs föreningar och butiker till en stor protest, Armkrok för sjukhuset. Sakta men säkert har informationen börjat spridas i stan och undan för undan ställer sig allt fler bakom manifestationen.

I skrivande stund är Reumatikerföreningen Trelleborg, Pingvin Rugby Club, Trelleborgs FF, Husmanskost i Svedala, ICA Nära Perssons i Klagstorp, Klagstorps IF, Svedala Line Dancers, SPRF i Svedala, Puls i Trelleborg, ILCO Skåne (Tarm- uro- och stomiförbundet), SPRF i Trelleborg med. Men listan kommer bli längre.

– Det är ett ideellt arbete som pågår och eftersom jag själv är aktiv i fotbollsvärlden är jag glad att många klubbar tar ställning, säger Dennis Andersson som är tränare i Skegrie BK.

– Samma dag som protesten har vår största fotbollsklubb, Trelleborgs FF, klubbdag i samma park. De har beslutat att anpassa sitt program för att spelare och publik skall kunna delta på manifestation. Det gör att man blir stolt över föreningssverige. Vi bryr oss om varandra på riktigt, det är inte bara snack utan i handling.

Armkrok för sjukhuset är tänkt att vara en kort och konkret manifestation. Den startar kl 11.00 söndag 7 juni med att personal och före detta personal säger några ord om varför vi behöver ett sjukhus i stan.

Efter det skall alla deltagarna på manifestationen ta varandras händer och gå ner till sjukhusets entré och därefter tillbaka. Där kommer arrangörerna att meddela hur många som varit med och vilka föreningar och affärer som ställt sig bakom.

– Vi tycker egentligen att medborgarnas vilja är känd, men det verkar mycket svårt för de styrande att förstå, säger Krister Rehn. Därför tänkte vi ta en armkrok och gå tillsammans runt sjukhuskvarteret från Östervångsparken. För att visa för oss själva, alla vi som kommer, att vi står upp tillsammans för vårt sjukhus. Sedan får man vara bra dum om man som styrande inte förstår vad medborgarna vill.

– Vi hoppas att det blir fyrsiffrigt, nu måste alla ställa upp för vårt sjukhus, avslutar Marianne och Bengt Kristiansson

Proletären, Trelleborg