Hoppa till huvudinnehåll
Av

Mindre smarta uttalanden av kungen


”Han har en kolossal närhet till folket”
Ett bra exempel på hur Sveriges kung Carl XVI Gustaf ser på sig själv och sin egen position i det svenska samhället är besöket hos sultan Hassanal Bolkiah i Brunei i februari 2004. Det finns ingen vald folkmakt i Brunei, det är Hassanal Bolkiah som styr riket via dekret. Politiska partier är förbjudna och det råder krigslagar.

Det var för andra året i rad som Carl XVI Gustaf blev inbjuden till sultanatet  Brunei i sydöstra Asien. Före det planerade statsbesöket kritiserades kungen för att han utan betänkligheter besöker den omtalade envåldshärskaren.

– De är kompisar. Han har varit där en gång tidigare på privat besök, sa UD:s protokollchef Chatrine von Heidenstam i ett uttalande vid den tiden.

I samband med en pressträff med svenska journalister i fick kungen frågan: ”om det varit några svårigheter att umgås med en ledare som styr sitt land med järnhand”.

– Av olika anledningar så har jag inte haft den känslan. Jag upplever det snarare tvärtom. Han har ju en kolossal närhet till folket, säger Carl XVI Gustaf.

Enligt Sveriges Radios Ekoredaktion tog kungen sultanens födelsedag som exempel. Då ”besökte” 40.000 människor diktatorns plats.

– Sedan åker de på 14 dagars rundresa motsvarande en Eriksgata, som vi gör. Det gör de varje år till varje by och hälsar på varenda invånare, handskakar. Då finns alla möjligheter till nära direktkommunikation med alla invånare i Brunei, så jag upplever det som väldigt nära, säger Carl XVI Gustaf och så fortsätter det:

– Varje söndag efter besöket i moskén så har han en öppen audiens där vem som helst får komma och framföra sina önskemål och förmodligen klaga också. Så jag upplever det på så sätt som ett mer öppet land än något annat man kan tänka sig.

Det är kanske något som den svenske kungen själv går och drömmer om, att som sina förfäder helt få styra på egen hand, utan någon opposition och med ett folk som saknar alla mänskliga rättigheter. Därför passade också kungen på att dela ut Sveriges finaste orden, Serafimerorden, till sultanen av Brunei.

Den ges till personer som ”genom humanitär eller allmänt samhällsgagnande gärning gjort sig synnerligen förtjänta”. Den utmärkelsen fick envåldshärskare i ett land där det rått undantagstillstånd sedan 1962. Fadäsen i Brunei avslöjar en emotionell brist, det visar vad monarkin gör med monarken.

Resan till Brunei var redan från början kontroversiell. Kungen hade grundligt informerats av utrikesdepartementet om läget och statsskicket i sultanatet. All relevant information fanns tillgänglig, men inget hindrade honom från att resa, just därför att han är kung och saknar de nödvändiga referensramarna.


”Kommer inga stekta sparvar flygande”

År 2002 var det dags för kungens traditionella jultal ”till svenska folket”. Det var tio år sedan 1990-talskrisen började och de flesta svenskar hade haft många slitsamma år bakom sig. Men för en person som helt lever på skattebetalarnas bekostnad (ett apanage på 45 miljoner kronor vid den tiden) märktes inte alls krisen av.
På klassiskt överklassmanér och djupt föraktfull talade kungen till arbetslösa, hemlösa och svenskar i allmänhet om behovet att ”ha kraft att ta tag i sina egna liv”.

”Jag tycker det är viktigt att se framtiden an i ljusa färger. Att vara pessimistisk hjälper ingen, varken Dig själv eller andra. Men det gäller att ha kraft att ta tag i sitt eget liv. Det kommer inga stekta sparvar flygande om Du inte själv bemödar Dig om att göra Ditt bästa”.


”För tungt för en flicka”
År 1977 föddes hans första barn Victoria. I samband med hennes födelse uttalade sig kungen emot kvinnlig tronföljd: ”Jobbet är för tungt för en flicka”.


”Kära örebroare”
År 1985 besökte kungen Arboga i samband med firandet av 550-årsminnet av Sveriges första riksdag. Inför 10000 personer inledde kungen sitt högtidstal med orden: ”Kära örebroare”.


”mellan…eh…hållplatserna”
År 1985 har båttrafiken i Stockholm fått en nya färja och kungen ska inviga det hela och säger: ”Härmed förklarar jag den nya Djurgårdsfärjan invigd som ska gå här mellan ... eh ... hållplatserna”, vilket har blivit omnämnt i Världens dummaste citat.


”De äter mycket, det är bara så”

I oktober 2008 uttalar sig kungen om vargar under en älgjakt i Dalarna: ”De äter mycket, det är bara så. Och man måste ju snart, som jag ser det, måste börja beskatta en stam för jag menar ... Det är bara att räkna på, om de är två nu, då blir de sju nästa år, och sen blir det bara... om de hittar sina partners någonstans i skogen så exploderar det”.


”Hur kan hon ta hand om norska folket?”
Kungen ger sin syn på relationen ledare-folk 1989, angående säljakten i Norge: ”Om inte Gro Harlem Brundtland kan ta hand om sälproblemen, så undrar jag, hur ska hon då kunna ta hand om det norska folket?”.


”Ämnet för dagen är brännskador”
Samma år öppnade han en läkarkonferens om stelkramp i Ronneby med att säga: ”Ämnet för dagen är brännskador”

Kent Haldebo
Proletären nr 24, 2010