Hoppa till huvudinnehåll
Av

Ge freden en chans!

I sista ögonblicket öppnar sig en möjlighet att undvika USA:s till synes oundvikliga angreppskrig mot Syrien. Genom det ryska förslaget om att Syriens kemiska vapen skall ställas under internationell kontroll, ett förslag som den syriska regeringen omedelbart sa ja till. Det är ett förslag att bejaka och ansluta sig till.


I sista ögonblicket öppnar sig en möjlighet att undvika USA:s till synes oundvikliga angreppskrig mot Syrien. Genom det ryska förslaget om att Syriens kemiska vapen skall ställas under internationell kontroll, ett förslag som den syriska regeringen omedelbart sa ja till.

Det är ett förslag att bejaka och ansluta sig till. Den syriska regeringen förnekar visserligen att dess trupper använt kemiska vapen och det finns inga bevis för att så skett, vilket gör internationell inblandning tveksam. Men med den syriska regeringens ja är alternativet så mycket sämre.

Ett imperialistiskt angreppskrig kommer inte bara att döda och lemlästa civila, utan det kommer framförallt att förlänga det pågående kriget, som redan kostat 100.000 människor livet och som drivit miljoner på flykten.

Den internationella kontrollen måste givetvis utövas på plats i Syrien och i FN-regi, utan inblandning från det krigshotande USA. Den kan bara innefatta just kontroll. Vi avskyr kemiska vapen och anser att de skall förbjudas. Men förbud och åtföljande förstörelse måste innefatta alla innehavande länder. Den internationella rätten får inte göras selektiv, på imperialistiskt manér.

Det är nu upp till USA att svara på det ryska-syriska initiativet. Barack Obama bjuds en möjlighet att stoppa kriget, om han vill och menar allvar med sin omtalade röda linje. Obama bjuds rentav en möjlighet att söka den politiska lösning som han själv och hans eftersägare talar så varmt om, men som USA hittills konsekvent saboterat. Den syriska regeringen är öppen för förhandlingar. Det är USA och dess allierade som valt krigets väg.

Det rysk-syriska förslaget ger freden en chans. Den som avvisar chansen måste fördömas som krigsanstiftare.