Hoppa till huvudinnehåll
Av

Löfvens saudiska skamfläck

Sverige, som moralisk supermakt med sin "feministiska utrikespolitik", är mitt uppe i förberedelserna för att ta plats i FN:s säkerhetsråd. Samtidigt åker Stefan Löfven glatt till Saudiarabien, en kungadiktatur där kvinnor är andra klassens medborgare och där konungens hejdukar halshugger människor på öppen gata.


Ibland överträffar verkligheten dikten. Det gäller inte minst elitens hyckleri och den milsvida klyftan mellan ord och handling. Ta bara den svenska utrikespolitiken.

Sverige är mitt uppe i förberedelserna för att ta plats i FN:s säkerhetsråd vid årsskiftet. Margot Wallström har bråda dagar med att rykta och fläta den höga, vita häst som den moraliska supermakten Sverige ska rida in på i säkerhetsrådet med feminism och mänskliga rättigheter i stora bokstäver på standaret.

Samtidigt beger sig Stefan Löfven till Saudiarabien, en kungadiktatur där kvinnor är andra klassens medborgare (om ens det) och där konungens hejdukar piskar och halshugger människor på öppen gata. För den som undrar vem som är researrangör räcker det att titta på deltagarlistan. Med på resan följer utöver Löfven och hans regeringsstab även Investors vice ordförande Marcus Wallenberg och vd:n för Stockholms handelskammare Maria Rankka.

Resans syfte är att wallenbergarna ser möjligheter till profiter i mångmiljardklassen när kungadiktaturen rustar sig till tänderna mot både inhemskt motstånd och mot sina grannländer. Varför Löfven väljer att genomföra resan nu bara några månader innan prestigeplatsen i säkerhetsrådet ska invigas är trots allt svårbegripligt.

Man kan bara spekulera i om Löfven har råkat lova något dumt efter bjudchampagnen på Investors 100-årsfest eller när han bara två veckor efter att han blev vald till S-ordförande åkte med Wallenbergs privatjet till Bilderbergergruppens möte i London. Eller är Löfven bara så dum som han framstår? Ett lydigt verktyg som ser det som ansvarstagande för jobb och tillväxt att hjälpa Wallenbergdynastin att beväpna sina vänner i Riyadh, även detta en dynasti som suttit vid makten i evigheter utan att någonsin ha blivit valda.

Hyckleriet är monumentalt. Argumenten för att Sverige skulle ansluta sig till USA:s ockupation av Afghanistan var inte minst talibanernas förtryck av kvinnor och stöd till terrorism. Argumenten för att Sverige ska ansluta sig till och vara en drivande kraft i den USA-ledda upptrappningspolitiken i Europa är främst att Putin bedriver en homofobisk politik, förföljer oppositionella och inte
respekterar sina grannländers integritet.

Dessa argument har i fallet Saudiarabien blåst bort som torkade löv i en höststorm. Att den saudiska kungadiktaturen är världsmästare i kvinnoförtryck, att de är en av de största uppbackarna av al-Qaida-terrorism runt om i världen, att hbtq-människor stenas, att politiska motståndare halshuggs eller att saudierna sedan lång tid bedriver ett blodigt krig mot sitt grannland Jemen, det betyder ingenting jämfört med krigsprofiterna.

Liberalen Birgitta Ohlsson har KU-anmält statsministern för att han vägrar stämpla Saudiarabien som en diktatur. Med rätta kallar Ohlsson Löfvens och Wallenbergs saudiska resa för ”en pr-tripp för näringslivet”.

Samtidigt tillhör även Ohlsson hycklarnas skara. Hon har varit den ivrigaste försvararen av USA:s alla krig i Mellanöstern där just Saudiarabien varit och är en trogen allierad och det är ofta från saudiska militärbaser som anfallen har genomförts. Att vägra kalla Saudiarabien för en diktatur kan omöjligt vara mindre kriminellt än att applådera kungadiktaturens krig och folkmord.

Hyckleriet slutar inte där. Om nu Birgitta Ohlsson är så upprörd över fjäskandet för Riyadh, varför KU-anmälde hon inte sin ministerkollega i Alliansregeringen Carl Bildt som även han besökte Saudi-arabien med samma syfte och underdånighet. Då var det tyst från Ohlsson & Co.

Framförallt nöjer sig liberalen Ohlsson med att skjuta budbäraren. Visst är Stefan Löfven en ryggradslös typ som inte vågar kalla en spade för en spade. Men han åker trots allt på uppdrag av Wallenberg och det är mot det svenska näringsliv som tjänar storkovan på de ökade militära och politiska spänningarna och den vansinniga krigsrustningen som angreppet måste riktas. Svensk vapenexport måste förbjudas. Sverige skall inte agera vapensmedja åt kungadiktaturer eller stormaktskrig.

För Margot Wallströms del lär det bli en skabbig och benig hästkrake som den svenska delegationen rider in i säkerhetsrådet på, samtidigt som kusinerna Wallenberg kan skratta hela vägen till banken.