Hoppa till huvudinnehåll
Av

Tystnad om Israels krigsbrott

Utrikesminister Carl Bildt tiger som muren. Ett krigsbrott är uppenbarligen inte ett krigsbrott, när det begås av Israel. I vart fall har Bildt och Sveriges regering inte ens mumlat fram en protest mot Israel efter förra veckans militära attacker mot Syrien.


Utrikesminister Carl Bildt tiger som muren. Ett krigsbrott är uppenbarligen inte ett krigsbrott, när det begås av Israel. I vart fall har Bildt och Sveriges regering inte ens mumlat fram en protest mot Israel efter söndagens militära attacker mot Syrien.

Privattyckaren Carl Bildt kan dock inte hålla käften, i vanlig ordning. Så twittrar Bildtdenna söndag följande lakoniska kommentar: ”Det råder ingen tvekan om att Israels attack ytterligare komplicerar situationen i Syrien och regionen. Nya faror stiger fram.”

Visst är det fantastiskt. Anfallskrig är förbjudna enligt FN-stadgan och stämplas som ett krigsbrott i den internationella lagstiftning som gällt sedan 1945. Förbudet/brottet gäller oavsett den anfallande partens anförda motiv. Oavsett om man tror att Israel verkligen var ute efter att stoppa vapenleveranser till libanesiska Hizbollah, vilket man inte bör – sanningen är som bekant krigets första offer – så var söndagens raketattacker mot tre olika mål i Syrien ett flagrant krigsbrott.

Men allt den annars så talträngde Bildt har att säga om detta brott är att det ”komplicerar situationen i Syrien och regionen”.

Bildt är alls inte ensam som lakonisk åskådare. Vi letar förgäves efter minsta fördömande från de ledande tidningarnas annars så upphetsade ledarskribenter och söker utan framgång efter något litet kritiskt uttalande från ordmaskinen Urban Ahlin (S). Men det är tyst som i graven. Inte ens Hans Linde (V) anser det befogat att fördöma Israels krigsbrott.

Den förhärdade noterar att denna kompakta tystnad inte är ny. Israel har attackerat Syrien tidigare, har startat flera krig mot Libanon och har bombat ända bort i Iran, utan att detta lett till några upprörda svenska protester eller krav på sanktioner. Istället har EU (och Sverige) slutit ett förmånligt handelsavtal med förbrytarstaten Israel och Sverige utvecklar därutöver ett omfattande militärt samarbete.

Ändå vill vi påstå att söndagens attacker i Syrien är av ett särskilt allvarligt slag. Israel intervenerar här i ett pågående krig, som i Libanon på 1980-talet. I uppenbart syfte att förlänga kriget, att förlänga det syriska folkets lidanden. Israel vill att kriget fortsätter till dess att Syrien är fullständigt tillintetgjort; vill se ett blodbad utan slut.

Detta ger krigsförbrytelsens fulla och vedervärdiga dimension.

Vi är alls inte förvånade över Bildts och hela det politiska och mediala etablissemangets tystnad inför Israels krigsbrott. Den är bara alltför typisk. Men vi är heligt förbannade över hyckleriet; över att Israel tillåts begå upprepade krigsbrott och ständiga brott mot mänskligheten (kriget mot palestinierna), utan att drabbas av minsta lilla sanktion.

Därför manar vi till protest mot Israels brottsliga attack mot Syrien, att läggas till det ständigt pågående brottet mot det palestinska folket. En möjlighet bjuds i Göteborg redan nu på lördag 11 maj, då Kommunistiska Partiet med flera organisationer kallar till manifestation på Järntorget kl 12.30.
Fördöm attacken – bojkotta Israel!