Hoppa till huvudinnehåll
Av

Uttalande från Kommunistiska Partiet: Stoppa terrorn i Ukraina!


Det som hände i Odessa 2 maj var ett massmord. Tillresta fascister och fotbollshuliganer gick till attack mot ett tältläger i stadens centrum. I tältlägret hade många människor samlats för att visa sitt motstånd mot kuppregeringen i Kiev.

De angripna flydde för sina liv och sökte skydd i Fackföreningarnas hus. Fascisterna svarade med att sätta eld på byggnaden och gjorde sitt bästa för att så många som möjligt skulle dö. Angriparna sköt mot de som försökte fly elden och de som lyckades hoppa ut från högt belägna fönster och balkonger misshandlades brutalt när de nått marken.

I fascisternas angrepp dödades totalt 46 människor och flera hundra skadades. Inte sedan Andra världskriget har Odessas sjukhus tagit emot så många offer.

Ukrainas kommunistiska parti och andra progressiva krafter i Ukraina lägger skulden för blodbadet på de styrande i Kiev.

Först kom de till makten genom att förlita sig på fascistiska och nazistiska våldsgrupper som Högersektorn och andra paramilitära organisationer. Nu skickar Kievregeringen samma krafter till södra och östra Ukraina. Deras uppdrag är att med våld slår ner motståndet och skrämma folket till lydnad.

Det som sker är sanktionerat från högsta ort. Men kuppregeringen försöker dölja vem som bär skuld till tragedin genom att stämpla de döda och skadade som ”separatister”, ”pro-ryssar” eller ”brottslingar”.

Samma förvanskade verklighetsbild framförs av Carl Bildt. Bara några timmar innan mordbranden twittrade han följande: ”Pro-ryska ligister börja bli aktiva och våldsamma även i Odessa.”

När massmordet var ett faktum kom nästa Twitterkommentar:

”Fruktansvärt med minst 38 döda i Odessa. Verkar ha startat med ett pro-ryskt försök att ta kontroll över byggnader. Våldet måste stoppas!”

Den svenske utrikesministern, som vägrar erkänna att det sitter fascister i Ukrainas regering, skyller alltså det dödliga våldet på offren – och indirekt på Ryssland.

Som så många gånger tidigare ställer sig Bildt på de ukrainska kuppmakarnas och fascisternas sida.

Han blundar för att en parlamentsledamot för regeringspartiet Svoboda efter mordbranden offentligt hyllat insatserna från ”nationalisterna”, och han blundar för att Högersektorns tillresta våldsverkare öppet sagt att deras mål är att rensa Odessa på ”pro-ryssar”.

Utrikesministern blundar också för att det är vänsterkrafterna i Ukraina, som är de som i verkligheten försvarar landets enighet mot den liberal-fascistiska regeringens hets och våld mot dem rysktalande ukrainarna.

Bland offren i Odessa fanns för övrigt medlemmar från öppet antiseparatistiska och Putinkritiska organisationer som Ukrainas kommunistparti och det socialistiska partiet Borotba.

Det är kuppregeringen i Kiev – och deras uppbackare i USA, Sverige och andra västländer – som bär huvudskulden till fredagens blodbad. Det är de som gett luft under vingarna åt krafter som inte ens drar sig från att elda upp meningsmotståndare. Det är de som driver Ukraina till kaos, splittring och massmord.

• Sverige måste bryta stödet till Kievregeringen och fördöma dess våld mot folket.

• Allt stöd till det ukrainska folket som åter tvingas kämpa mot fascistiskt våld.

Kommunistiska Partiets partistyrelse

5 maj 2014