Hoppa till huvudinnehåll
Av
Kommunistiska Partiet, Gislaved

”Rebeller bakom Hula-massaker”

Hulamassakren där 90 syrier dödades utfördes inte av regeringen utan av rebeller. Det skriver den stora tyska tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung 7 juni.


Tidningen rapporterar att Hulamassakren i själva verket utfördes av anti-Assadmilis och att de flesta av offren tillhör de religiösa minoriteter som i stort har varit lojala med den sekulära syriska regeringen.

Frankfurter Allgemeine Zeitung citerar anonyma opponenter mot Assad som erkänner sin inblandning i den massakern som den syriska regeringen fått skulden för i samtliga västmedier.

Enligt artikeln attackerades ett antal syriska arméposteringar under en strid som varade i en och en halv timma och där dussintals dödades på båda sidor.

”Enligt ögonvittnen ägde massakern rum samtidigt. De som dödades kom nästan uteslutande från familjer tillhörande Hulas alawitiska och shiitiska minoriteter.

Över 90 procent av Hulas befolkning är sunniter. Dussintals medlemmar i en släkt som hade konverterat från sunni- till shia-islam slaktades. Även medlemmar i släkten Shomaliya, en alawitisk släkt, dödades, liksom medlemmar i en sunnitisk släkt där en av släktingarna var en sunnitisk medlem i det syriska parlamentet och därför betraktades som samarbetsmän.”

Rapporten fortsätter: ”Omedelbart efter massakern filmade gärningsmännen sina offer för att sedan presentera dem som sunnitiska offer i samband att man lade ut filmen på internet.”

Varvid en rad provästliga organisationer som Human Rights Watch och Amnesty beskrev massakern som ett verk av syriska regeringsstyrkor som använt tungt artilleri. Amnesty krävde dessutom Nato-intervention samt att Kina och Ryssland skall fråntas sin vetorätt i Säkerhetsrådet.

Men andra ögonvittnen, som de från St Jamesklostret i Qara, sade att attacken utfördes av sunnitiska rebellförband som sedan försökte att måla ut det som en massaker utförd av regimen, i förhoppningen att provocera fram en utländsk intervention.

Den syriska regeringen å sin sida sade helt riktigt att det var terroristiska antiregeringsstyrkor som låg bakom massakern. Men den ville inte peka ut sunnitiska extremister, eftersom man inte vill blåsa upp de etniska och religiösa motsättningar som utländska krafter gör sitt bästa för att understödja.

Redan i april, varnade klostrets ledare, nunnan Agnés-Mariam de la Croix, för att mord och förbrytelser utförda av rebeller i arabiska och västmedier istället rapporteras som regeringssidans förbrytelser.

Trots vittnesmålen om att det var syriska terrorister som utförde massakrerna i Hula så vidhåller västvärldens regimer sin officiella hållning att det var regeringsstyrkorna som gjorde det. Allt i syfte att hetsa den allmänna opinionen till krig mot Syrien.

Artikeln i Frankfurter Allgemeine Zeitung var en ljusglimt in den annars dominerande västerländska stöveltrampsjournalistiken.