Hoppa till huvudinnehåll
Av

"Sex timmars arbetsdag handlar om demokrati"

Ingela Eriksson Thelin arbetar som tvättbiträde på tvätteriet i Alingsås och är fackligt förtroendevald.


Tillsammans med de andra arbetsplatsombuden beslutade Ingela Eriksson Thelin att motionera om att Kommunal ska verka för att införa sex timmars arbetsdag med bibehållen lön.

• Varför är just frågan om arbetstidsförkortning viktig?

– Arbetet på tvätteriet är hårt och monotont, många har ont i axlar och handleder. Så vet vi att det också är för andra grupper inom Kommunal. Det är också en jämställdhetsfråga, att det finns mer tid till det obetalda hemarbetet. Men då gäller det förstås att det genomförs på hela arbetsmarknaden, så både män och kvinnor får kortare arbetsdagar.

– Sedan är det också en fråga om demokrati. Med kortare arbetsdagar orkar man mer på sin fritid, och har tid att engagera sig i samhället på ett sätt som många arbetare inte känner att de har tid, ork och möjlighet till nu.

• Vilka andra frågor är viktiga för Kommunals medlemmar?

– Lönefrågan absolut. Kommunal borde inte vara för individuella löner. På tvätteriet har vi samma arbetsuppgifter i det stora hela, varför ska vi då inte ha samma lön?

• Men enligt Kommunal är ju medlemmarna för individuella löner?

– Haha, ja de säger det. En kille som var på kongressen där Kommunal beslutade att arbeta för individuell lönesättning berättade för mig att han inte fattade förrän efteråt vad det var de egentligen hade beslutat. Så man kan ju fråga sig hur mycket alla förstod om vad som hände.

• Har du tips till andra som vill skriva motioner till kongressen?

– Gå ihop några stycken och skriv! Det ger mer tyngd om ni är flera och det är en viktig tanke att man gör det tillsammans – kollektivt.

– Och det är ganska enkelt. På Kommunals hemsida finns till och med en mall för hur man skriver motioner.