Hoppa till huvudinnehåll
Av
Utrikesredaktör

Vilka står mot varandra i Brexitomröstningen?

I juni ska det brittiska folket rösta om EU-medlemskapet. Proletären gör en överblick av vilka som står på vilken sida inför folkomröstningen.


Den 23 juni ska britterna rösta om huruvida de ska lämna EU och utspelen för att hålla ihop unionen duggar tätt.

Obama var under sitt besök hos Cameron härom veckan väldigt tydlig med att han är mån om att Storbritannien stannar i EU för att USA vill ha ett starkt Europa som partner, och brittiska fackliga central-organisationen TUC argumenterar smått parodiskt för att stanna i EU – för arbetsrättens skull.

Vad det grekiska, spanska eller portugisiska folket skulle säga om vilket ”skydd” EU utgör för arbetarklassens rättigheter framgår inte i TUC:s propaganda.

Från europeiskt vänsterhåll skrämmer före detta grekiske finansministern Varoufakis med att alternativet till EU är ett enda högerextremt mörker, men det finns också politiska och fackliga krafter i Storbritannien som vågar kalla en spade för en spade och som arbetar för att landet ska lämna det reaktionära EU-projektet. Inte minst det stridbara transportförbundet RMT som organiserar järnvägs- och tunnelbanearbetare.

I EU-frågan är RMT i ofrivilligt sällskap med både en del av det brittiska kapitalet och det högerpopulistiska partiet UKIP, medan Labour, Liberal Democrats, Scottish Nationalist Party och walesiska Plaid Cymru alla är för att Storbritannien ska stanna i EU.

Konservativa Tories har ingen partilinje eftersom kapitalisterna som sagt återfinns på båda sidor inför folkomröstningen, och trots Labours partilinje finns det flera parlamentsledamöter i partiets vänsterflank som vill lämna EU – precis som majoriteten av dess väljare.

LABOUR
Socialdemokratiska Labours linje är att Storbritannien ska stanna i EU.

Jeremy Corbyn företräder partilinjen men har fram till att han valdes till partiledare alltid varit emot EU och antas privat vara för ett utträde.

En kampanj för Brexit finns inom partiet med namnet Labour GO.

Labours parlamentsledamot Kate Hoey är ett av ”lämna”-sidans största vänsternamn. Hon attackerar EU för att vara precis den antidemokratiska kapitalistsammanslutning det är och betonar att ett utträde är nödvändigt för att återfå det nationella självbestämmandet.

En undersökning av University College London visar att en majoritet av Labours väljare är för ett utträde.

TUC
Den fackliga centralorganisationen, som tillhör samma international som svenska LO, ITUC, propagerar för att stanna i EU – bland annat för att EU-lagstiftning skulle vara en garant mot ytterligare avregleringar och attacker på fackliga rättigheter.

Exakt var och när EU skulle ha skyddat arbetares rättigheter är oklart, men en TUC-rapport pekar på möjligheten att en framtida regering i ett Storbritannien som står utanför EU skulle kunna gå emot EU-lagstiftning om till exempel föräldraledighet.

RMT
Det stridbara transportförbundet RMT, som är en del av TUC men internationellt är affilierat med Fackliga världsfederationen (WFTU), sprider inte TUC:s falska propaganda om EU som ett skydd för arbetares rättigheter, utan tar på klassmässig grund ställning för att lämna EU.

RMT förespråkar ett utträde för att motverka EU-politikens privatiseringar, lönedumpning, nedskärningar och ständiga attacker på arbetsrätten.

RMT är en del av Lexit, (L för left, vänster) en vänsterkampanjorganisation för utträde.

LEXIT
Kampanjorganisation för utträde som består av bland annat fackförbundet RMT, Communist Party of Britain och Socialist Workers’ Party.

SNP
Det socialdemokratiska skotska nationalistpartiet vill att Skottland stannar i EU och att ett möjligt brexit ska vara grund till en ny folkomröstning om skotsk självständighet från Storbritannien.

SNP vill att Skottland blir självständigt från Storbritannien, inte från EU.

UKIP
Det högerpopulistiska partiet som leds av Nigel Farage, Storbritanniens egen Ian Wachtmeister, vill lämna EU utifrån en invandringsfientlig ståndpunkt.

TORY
De konservativa har ingen partilinje. Premiärminister David Cameron är för att Storbritannien ska stanna i EU och deltar i kampanjen för detta, medan Londons borgmästare Boris Johnson, som tippas bli partiledare efter Cameron, kampanjar för ett utträde.

LIB DEM
Liberaldemokraterna är för att Storbritannien ska stanna i EU, precis som många av de brittiska kapitalisterna är. Men inte alla.

BUSINESS FOR BRITAIN
Business for Britain är en kampanjgrupp ”av och för affärsmän” för ett EU-utträde. Argumenten handlar om att slippa krånglig EU-lagstiftning och att Storbritannien kan förhandla till sig bättre handelsavtal på egen hand än som en del av EU.

CPGB-ML
Marxist-leninisterna i CPGB-ML är för ett utträde ur EU, för att det skulle försvaga den brittiska kapitalistklassen och såväl den brittiska som den europeiska och US-amerikanska imperialismen.