Hoppa till huvudinnehåll
Av
Utrikesredaktör

Seger för EU-motståndet i Danmark

Danska folket röstade i torsdagens folkomröstning nej till att överföra makten över rättsväsendet till EU. ”Danskarna har sagt klart nej till mer EU”, säger Kommunistisk Partis ordförande Jørgen Petersen till Proletären.


Danska folket har ännu en gång sagt nej till att överföra mer makt till EU. I torsdagens folkomröstning röstade 53 procent av danskarna nej till att överföra makten över rättsväsendet till Bryssel.

– Det visar på en markant motsättning mellan majoriteten av danskarna och regeringens EU-politik, säger en nöjd Jørgen Petersen, ordförande i Kommunistisk Parti, när Proletären ringer upp honom i Köpenhamn.

Han berättar att det de senaste två veckorna blivit tydligt att opinionen svängt inför folkomröstningen. Det som förutspåddes bli en promenadseger för ja-sidan blev till slut ett tydligt nej från folket till mer EU.

– Motståndet mot EU är starkt i hela folket, och inte minst i arbetarklassen. Trots att socialdemokraterna tillsammans med näringslivet har kampanjat för ja-sidan röstade 47 procent av s-väljarna nej. Det är också glädjande att de unga i så hög grad röstade nej. Det är bara bland de äldsta väljarna som det var övervikt åt ja-sidan.

– Motståndet mot EU är heller inte bara ett danskt fenomen. Det lever i alla länder i EU, men det är bara i några få länder det får komma till uttryck i en folkomröstning.

Det är tredje gången som danska folket röstar nej till mer EU. Tidigare har danskarna ratat först Maastrichtfördraget och sedan eurosamarbetet, i folkomröstningarna 1992 respektive 2000.

Att Danmark ändå lyder under Maastrichtfördraget är ett resultat av folkomröstningen 1993, där Danmark erbjöds fyra viktiga undantag från fördraget: man skulle undantas från eurosamarbetet; danskt medborgarskap skulle aldrig kunna ersättas av EU-medborgarskap; Danmark skulle stå utanför EU:s militära samarbete; och landet skulle inte delta i EU:s polisiära och rättspolitiska samarbete. Torsdagens folkomröstning gällde det sistnämnda undantaget.

Kommunistisk Parti har varit en aktiv del i nej-kampanjen och stöttat den partipolitiskt obundna organisationen Folkebevægelsen mod EU. Partiet har också haft en EU-konferens i september och kommer att arrangera en ny konferens i februari nästa år.