Hoppa till huvudinnehåll
Av
Utrikesskribent

Trump anklagar Venezuelas vicepresident för knarksmuggling

Donald Trumps administration väljer att trappa upp arbetet för att destabilisera och underminera Venezuelas vänsterregering. USA:s finansdepartement pekar ut vicepresident Tareck El Aissami som djupt inblandad i narkotikahandel.


Ett av de sista beslut Barack Obama fattade innan han avgick var att förlänga den presidentorder som stämplar Venezuela som ett ”ovanligt och extraordinärt hot” mot USA:s säkerhet.

Med stöd av kongressledamöter från både republikanerna och demokraterna fortsätter Donald Trump på den inslagna vägen.

Den 15 februari krävde den nytillträdde presidenten att den venezuelanske oppositionspolitikern Leopoldo López genast ska friges ur fängelse, utan att nämna López ansvar för de våldsamma upplopp i Venezuela 2014 då 43 personer dödades.

Uttalandet ligger i linje med det sanktionsbeslut som USA:s finansdepartement fattat tidigare samma vecka mot Venezuelas nyutnämnde vicepresident Tareck El Aissami. Vicepresidenten, som tidigare varit inrikesminister och del-statsguvernör, anklagas för att vara djupt inblandad i narkotikasmuggling.

Enligt uttalandet från finansdepartementet ska Tareck El Aissami i samarbetet med bland annat en mexikansk knarkkartell ha ”underlättat transporter av narkotika från Venezuela” via en venezuelansk flygbas och hamnar i Venezuela.

Några bevis för de grova anklagelserna har inte offentliggjorts.

President Nicolás Maduro och den venezuelanska regeringen har fördömt anklagelserna och sanktionerna mot Tareck El Aissami. USA:s agerande stämplas som ännu ett led i försöket att destabilisera landet och underminera de venezuelanska myndigheternas trovärdighet i omvärlden.

”Jag uppfattar denna bedrövliga och avskyvärda attack som ett erkännande av min roll som antiimperialistisk revolutionär”, skriver Tareck El Aissami själv i en kommenterar på twitter.

Det är inte första gången som USA riktar anklagelser om grov brottslighet mot ledande venezuelaner. För två år sedan pekades den dåvarande talmannen Diosdado Cabello ut av medier i USA som inte bara inblandad i narkotikahandel. Cabello påstods rent av vara ledare för en knarkkartell.

Inte heller då presenterades några bevis. Anklagelsen byggde på anonyma källor inom USA:s justitiedepartement.

Trumpadministrationens agerande är inget spontant infall. Den 8 februari skrev 34 ledamöter i USA:s kongress ett gemensamt brev där de uppmanar president Trump att agera tuffare mot Venezuela.

En som pekas ut i brevet är Tareck El Aissami. Kongressledamöterna nämner inte bara den påstådda narkotikahandeln utan varnar också för hans ”terroristkontakter” med libanesiska Hizbollah.

Tareck El Aissamis familj har rötter i Syrien. Att försöka knyta honom men också andra venezuelanska makthavare till påstådda terrorister i Mellanöstern har periodvis varit populärt i USA.

Fem dagar efter att brevet skrevs beslutade finansdepartementet om sanktionerna mot vicepresidenten. Trump har visat var han står.