Hoppa till huvudinnehåll
Av

Viktigt stöd till Venezuela på latinamerikanskt vänsterforum

Den latinamerikanska och karibiska vänstern fördömde under Sao Paulo-forumets 23:e möte den venezuelanska och latinamerikanska högerns attacker mot Venezuela. De 330 delegaterna från 22 länder uttryckte samtidigt sitt stöd för valet till en författningsskrivande församling i Venezuela den 30 juli.


Konferensen som genomfördes i Nicaraguas huvudstad Managua uttryckte även sitt stöd till den colombianska fredsuppgörelsen och krävde att regeringen och Colombias kongress uppfyller sin del av
fredsavtalet, i synnerhet frågan om de politiska fångarna.

Konferensen krävde att regeringen omedelbart friger de mer än 2400 fångarna från Farc-gerillan som fortfarande inte har släppts, trots att lagen och dekretet om amnesti för alla gerillans fångar antogs den 15 december 2016. Hittills har bara en tredjedel av gerillans fångar frigivits.

Delegaterna antog flera uttalanden under en epok där USA-imperialismen med alla medel försöker återta sin roll som gendarm på den södra delen av den amerikanska kontinenten.

Sao Paulo-forumet, som grundades 1990 med det brasilianska arbetarpartiet PT, den forna salvadoranska gerillarörelsen FMLN och den nicaraguanska Sandinistfronten i spetsen, har kommit att bli en viktig politisk plattform för vänstern, kommunistpartier, gerillarörelser och arbetarpartier med en revolutionär ideologisk bas. Forumet kom till precis i kölvattnet av realsocialismens sönderfall i Sovjetunionen och östra Europa. De årliga konferenserna blev en moralisk och politisk stimulans i en värld där nyliberalismens ideologer talade om ”ideologiernas slut” och kapitalismens slutliga seger.

På konferensen deltog med plats i presidiet Rodrigo Granda, medlem av Farc-gerillans högsta ledning, som gjorde ett bejublat anförande. Men det var den puertoricanske frihetshjälten Oscar López Rivera, den äldste politiske fången på den amerikanska kontinenten, på plats bredvid Granda, som drog ned störst applådåskor av en stående konferens.

Rivera genomled 35 år i USA-fängelser och vägrade be om nåd. Pressad av en växande internationell opinion benådade Obama Rivera och förflyttade honom till ett puertoricanskt fängelse innan han överlämnade presidentskapet till Donald Trump.

Den 17 maj frigavs Rivera slutligen och hälsades av hundratusentals puertoricaner när han lämnade fängelset och kramades om av sina närmaste.

Rivera greps 1981 och dömdes till 55 års fängelse för medlemskap i Faln (Puerto Ricos Nationella Befrielsearmé), en underjordisk puertoricansk marxist-leninistisk grupp.

Det Sandinistiska partiets (FSLN) internationella sekreterare Jacinto Suarez hälsade delegaterna välkomna i ett öppningstal och överlämnade ordet till Monica Valente, Sao Paulo-forumets permanenta sekreterare och medlem av det brasilianska PT:s ledning.

Hon gratulerade Nicaraguas president Daniel Ortega för en formidabel valseger i november förra året då Sandinistfrontens presidentkandidat krossade allt motstånd med över 72 procent av rösterna och valdes till en tredje presidentperiod.

Valente uttryckte också konferensens hyllning till en av forats grundare, den kubanska revolutionens obestridliga ledare, Fidel Castro. Även Che Guevara fick enorma applåder på 50-årsdagen av hans död. Che dödades på order av CIA-agenten Felix Rodriguez, efter att den bolivianska armén ringat in och tillfångatagit honom i Bolivia.

Valente underströk de latinamerikanska och karibiska vänsterpartiernas och de sociala rörelsernas stöd till den bolivarianska revolutionen i Venezuela.

– Vi kämpar tillsammans mot den latinamerikanska högerns brutala offensiv mot det venezuelanska folket och den bolivarianska revolutionen. Vi står på samma sida, Venezuela! underströk Valente och fick starka applåder till svar.

José Ramón Balaguer, historisk gerillakämpe och medlem av det kubanska kommunistpartiets centralkommitté, talade å sitt partis vägnar och underströk behovet av att förstärka enigheten och kampen mot imperialismen.

Latinamerika och Karibien med sina gigantiska naturresurser är föremål för USA:s planer om intervention, och dessa planer måste slås tillbaka med all kraft genom organisering, kamp och enighet, betonade varje delegat från de 22 länderna på plats i Managua.

Trump må hota Venezuela om nya sanktioner och ett godkännande av en illegal parallell regeringsjunta från den venezuelanska högeroppositionens sida, men de latinamerikanska och karibiska folken med sina revolutionära partier kommer inte stillatigande åse försöken till nya interventioner på kontinenten.

Dick Emanuelsson