Hoppa till huvudinnehåll

Andra stater måste lämna Syrien och dess folk ifred!

Turkiets invasion av nordvästra Syrien utgör ännu ett i raden av fientliga angrepp mot syriskt territorium. Det fördöms av Syrien och omvärlden. Men det talas tyst om att den syriska opposition som Sverige och västvärlden stött med pengar och vapen deltar för fullt i Turkiets blodiga angrepp.


Utvecklingen i Syrien går åt rätt håll. När IS, Jabhat al-Nusra och andra utlandsstödda väpnade grupper förlorar territorium skapas möjligheter för fredlig återuppbyggnad och flyktingar börjar återvända.

Under denna och nästa vecka görs nya försök för att komma närmare en fredslösning på konflikten. FN kallar till en ny runda av Genèvesamtal, och Ryssland bjuder in till en dialogkonferens i kurorten Sotji. Gästlistan till den sistnämnda omfattar över 1500 personer.

Det finns ett återkommande problem. Varje gång det finns hopp om att föra det åtta år långa kriget närmare ett slut är det någon av de inblandade krigförande staterna som, i syfte att värna sina egna intressen, försöker sabotera fredssträvandena.

Det är vad Turkiet nu gör kring staden Afrin i nordvästra Syrien.

Det är väl känt att Turkiets allt mer maktfullkomlige president Recep Tayyip Erdogan under hela kriget sett de kurdiska grupperna i Syrien som en lika stor fiende som den syriska regeringen Assad. Lika känt är att den turkiska regeringen är vansinnig över att Natovännerna USA, Frankrike med flera lierat sig med Syrienkurdiska PYD, i syfte att etablera en permanent militär närvaro.

Att markera mot västs samarbete med de kurder som Turkiet stämplar som ”terrorister”, och att på samma gång stärka landets position inför kommande fredskonferenser, är några av orsakerna till den pågående invasionen av syriskt territorium.

Något det talas tyst om i medierapporteringen är att invasionen backas upp av syriska oppositionskoalitionen och dess väpnade grupper, som vanligtvis går under beteckningen Fria syriska armén.

I ett officiellt uttalande från oppositionskoalitionen den 21 januari sägs att ”Syriska koalitionen uttrycker sitt stöd för den operation som satts igång med deltagande av Syriska nationella armén [Fria syriska armén] … i samarbete med Turkiet och med stöd av Turkiets flygvapen”.

I uttalandet sägs att syftet är att ”befria ett antal städer och byar i norra Syrien från terroriststyrkor”, det vill säga kurdiska PYD.

Syriens regering har kraftfullt fördömt den turkiska invasionen och hotat skjuta ner turkiska plan över dess territorium. Men möjligheterna för Syrien att stoppa angreppet är små.
Dels kontrolleras området kring Afrin inte av den syriska regeringen utan av kurdiska styrkor som samarbetar tätt med USA:s krigsmakt.

Dels är syriska armén och dess allierade redan indragna i flera pågående operationer för att befria städer och byar i andra delar av Syrien från IS, al-Qaida och andra utlandsstödda grupper. Vilket den turkiska militärledningen är väl medveten om när den nu väljer att gå in i Syrien.

I västvärlden hörs upprörda röster över det turkiska angreppet. Det är bra och viktigt, för det kommer precis som tidigare angrepp att resultera i nya dödsoffer och orsaka än mer förstörelse. Men det finns ett stort mått av hyckleri bland de som nu kritiserar Turkiet.

Ett exempel på det är Frankrikes regering, som kräver ett slut på Turkiets aggression och vill att FN:s säkerhetsråd ska ta upp frågan. Men Frankrike tillhör de europeiska stater som finansierat och beväpnat den syriska oppositionen och de ”rebeller” som nu strider tillsammans med den turkiska armén.

Ett annat exempel är Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt. Till Sveriges Radio säger Sjöstedt att han vill att utrikesminister Margot Wallström ska kräva av Turkiet att ”lämna det här området i Syrien ifred”. Sjöstedt säger att anfallet på ”kurderna som besegrade islamiska staten” är ”ett brott mot folkrätten och internationell lag”.

Vänsterpartiet har tidigare stått bakom Sveriges stöd till den syriska oppositionen, som hela tiden varit nära allierad med Turkiet.

Det är ett magstarkt uttalande av Sjöstedt med tanke på att Vänsterpartiet har stått bakom Sveriges långvariga stöd till den syriska oppositionskoalitionen. En opposition som från första stund varit nära allierad med Turkiet. En opposition som upprepade gånger krävt att västmakterna ska kränka folkrätten och bomba bort Assad från makten. En opposition vars flaggor varje år syns i Vänsterpartiets första majdemonstrationer.

Turkiet måste ut ur Syrien. Men lika självklart måste USA, Frankrike, Saudiarabien och alla andra länder som direkt eller via ombud deltar i kriget lämna Syrien och dess folk i fred.
För närvaron av tusentals USA-soldater i östra Syrien är i grunden lika folkrättsvidrig och ett lika stort hinder för en fredslösning som den turkiska invasionen i nordväst.