Hoppa till huvudinnehåll
Av
Utrikesskribent

Är Syriens Assad på väg att falla?

Förra veckan samlades gruppen med det missvisande namnet ”Syriens vänner” till konferens i kungadiktaturen Marocko. Med detta möte trappades hetsen mot Syrien och president Bashar al-Assad upp ännu ett steg.


På plats i Marrakech förklarade USA att Syriens nationella koalition, skapad i Qatars huvudstad Doha förra månaden, är den enda legitima representanten för Syriens folk. 130 länder uppges därefter ha erkänt ”koalitionen”.

Bilden av att Syrien snart kommer att få en ny regering förstärktes av uttalanden från Nato-chefen Anders Fogh Rasmussen. Regimen närmar sig en kollaps, förklarade han.

Det är sant att läget är allvarligt. Syriens legitima regering hotas av både de väpnade grupper som krigar inom landet och av Natoländernas allt ljudligare vapenskrammel.

Men fakta på marken motsäger talet om en statsmakt i upplösningstillstånd. Landet har fortsatt ett starkt internationellt stöd – från Ryssland, Kina, Iran, libanesiska Hizbollah och Latinamerika.

Dessutom konstaterar flera västmedier att den syriska armén i Damaskus, Homs och Aleppo slagit tillbaka de utlandsstödda rebellerna, vilka lidit stora förluster.

Allt fler rapporter bekräftar också bilden av att folket vänder sig mot rebellerna islamistiska och våldsamma agenda. Till och med den oppositionshyllande tv-kanalen al-Jazira rapporterar att invånare i Aleppo fått nog av de ”oppositionella” krigarna.

I samma stad har för övrigt människor demonstrerat bakom kravet att oppositionella Fria syriska armén ska kastas ut.

Proletären låter denna vecka tre syrier ge sin syn på den senaste utvecklingen. Deras röster visar åter hur viktigt det är att inte lita till krigshetsande medier och makthavare. Läs vad Mudar Barakat från Damaskus, Ebtessam från Homs samt Fadia Restom, exilsyrier med rötter i Aleppo, har att säga.