Hoppa till huvudinnehåll
Av
Utrikesskribent

FN terrorstämplar al-Nusra – USA hjälper dem med vapen

al-Nusrafronten och andra väpnade grupper är på frammarsch i nordvästra Syrien. Att offensiven stöds av Turkiet och Saudiarabien rapporteras öppet i media. Men tystnad råder om att FN:s säkerhetsråd stämplat al-Nusra som en terroristgrupp med band till al-Qaida som bör ställas inför rätta för sina brott.


En koalition av regeringsfientliga väpnade grupper i Syrien rycker fram i de nordvästra delarna av landet. Idlib, största stad i provinsen med samma namn, intogs i slutet av mars efter hårda strider mot den syriska armén. En knapp månad senare erövrade samma grupper delar av staden Jisr al-Shughur. Båda städerna ligger nära den turkiska gränsen.

Såväl Sveriges radio som internationella medier rapporterar öppet att det inte är några demokratikämpande ”moderata” rebeller som går i spetsen för offensiven, utan ”hårdföra islamister” som al-Nusrafronten.

Lika öppet talas om att offensiven möjliggjorts av ett massivt utländskt stöd från länder som Saudiarabien och Turkiet.

Jamal Khashoggi, saudisk journalist och tidigare rådgivare åt kungadiktaturens regering, säger i en intervju i New York Times att ”jihadistkoalitionen” backats upp av saudiska och turkiska sponsorer. Han framhåller att samarbetet mellan Saudiarabiens och Turkiets underrättelsetjänster aldrig varit så bra som nu.

Den Washingtonbaserade nyhetsbyrån McClatchy rapporterar att al-Nusra och väpnade grupper som stöds av USA strider tillsammans. En förklaring till att de kunnat pressa tillbaka den syriska armén är, skriver McClatchy, pansarvärnsmissilen TOW som tillhandahållits av USA.

Också Israel spelar en roll i detta. Upprepade israeliska flygattacker mot den syriska regeringsarmén har försvagat dess möjligheter att bekämpa al-Nusra och övriga extremister. Den senaste israeliska flygbombningen i Syrien skedde lämpligt nog samtidigt som de väpnade grupperna gick på offensiven i Jisr al-Shughur.

Om den syriska armén snart kommer att kunna befria dessa områden och möjliggöra för invånarna att återvända återstår att se. I mångt och mycket styrs utvecklingen av hur mycket stöd utifrån de väpnade grupperna får. Utan den utländska inblandningen med vapen, pengar och krigare hade det förödande kriget med största sannolikhet aldrig brutit ut.

Oavsett hur situationen på marken utvecklar sig finns det anledning att lyfta fram det som hänt i Idlib och Jish al-Shugur. Här avslöjas ännu en gång västvärldens hyckleri i kampen mot terrorismen.

al-Nusrafronten är al-Qaidas officiella gren i Syrien. USA, Saudiarabien och Turkiet tillhör de länder som terroriststämplat al-Nusra. Att de bryter mot sina egna lagar när de stödjer en rebellkoalition där terroristorganisationen ingår verkar inte vara något bekymmer.

Allvarligare är att de bryter mot flera resolutioner antagna av FN:s säkerhetsråd som USA självt röstat för. Ett exempel är resolution 2170 som antogs den 15 augusti 2014. Resolutionen fördömer grova brott mot de mänskliga rättigheterna begångna av individer och grupper med kopplingar till al-Qaida i Irak och Syrien. De två organisationer som pekas ut med namn är Islamiska staten (IS) och al-Nusrafronten.

De fasansfulla övergrepp som IS gjort sig skyldig till är väl kända. I det fallet har medier och makthavare inga problem med att stämpla dem som terrorister och förbrytare. Men FN:s säkerhetsråd pekar lika mycket ut al-Nusra som skyldig till kriminella dåd som dödar civila, orsakar förstörelse och underminerar stabiliteten.

Anklagelserna är befogade. När al-Nusra etablerade sig i Syrien gjorde de sig ökända genom blodiga bombdåd mot busstationer, skolor och andra civila mål.

Säkerhetsrådets resolution 2170 är enligt FN-stadgan bindande för alla medlemsstater. Texten fastslår att varje land ska arbeta för att bekämpa terrorismen. Krigare ska hindras att ansluta sig till IS, al-Nusra och övriga al-Qaidagrupper. Stöd i form av vapen och pengar ska stoppas. Resolutionen säger att målet är att terroristgrupperna ska avväpnas och upplösas.

Under de senaste decennierna är det många länder som utsatts för sanktioner eller bombats efter att de anklagats för att stödja terrorism. Men när USA och dess allierade gör det och helt öppet bryter mot FN-resolutioner mot terrorism råder totalt tystnad.

Varför skriver inte de stora svenska medier om hur väst bidrar till att stärka al-Qaidaterrorister i Syrien och struntar i FN-beslut och internationell rätt?

Ännu värre är att Margot Wallström och den svenska regeringen tiger. Sverige är djupt insyltat i delvis hemligstämplade biståndsprojekt till ”befriade områden” i Syrien. Att projekten också stöds av länder som USA, Turkiet och Saudiarabien väcker frågor. Är det ”befriare” som al-Nusra som svenska pengar går till?