Hoppa till huvudinnehåll

”Jihadisternas Blackwater” utbildar terrorister i Syrien

Kriget i Syrien skapar inte bara död och förödelse. Kriget gör det möjligt att tjäna pengar på att hjälpa andra att bli bättre på att skapa död och förödelse. I Syrien säljer ”Jihadisternas Blackwater” sina tjänster till terrorister.


Med invasionen av Irak 2003 fick de så kallade säkerhetsfirmorna ett uppsving. Det ökända Blackwater och andra privatarméer blev viktiga aktörer i USA-alliansens förbrytelser, och dess ägare tjänade stora pengar på skattebetalarnas bekostnad.

Ett privat profiterande på kriget pågår också i Syrien, om än i mindre skala än i Irak under ockupationen.

Det Washingtonbaserade magasinet Foreign Policy rapporterade nyligen om militärföretaget Malhama Tactical som verkar i Syrien. Det beskrivs som ett ”jihadisternas Blackwater”. Malhama Tactical säljer inte sina dyra tjänster till vem som helst utan riktar in sig på att stärka de sunnimuslimska terroristgrupper som strider mot Syriens regering och den sekulära staten.

Även om det är ett litet företag bestående av ett tiotal personer finns det skäl att syna dess verksamhet. Exemplet tydliggör utländska aktörers framträdande roll i kriget, och det tydliggör varför Ryssland och Kina ser terrorismen i Syrien som ett hot.

Malhama Tactical leds av en uzbek som går under namnet ”Abu Rofiq”. Övriga i företaget är också uzbeker eller kommer från någon annan muslimsk del av det forna Sovjetunionen. Abu Rofiq fick enligt egen uppgift sin militära utbildning som elitsoldat i den ryska armén.

Malhama Tacticals verksamhet sker öppet. Företaget rekryterade förra året personal via Facebook och sprider videor på Youtube om alltifrån granattillverkning till krigföring i stadsmiljö.

Språket i dess utåtriktade propaganda är ryska. Det är inte en slump. Att det finns många extremistkrigare från den ryska delrepubliken Tjejtjenien på plats i Syrien är det många syrier som vittnat om.

Enligt en rapport från det New York-baserade underrättelseföretaget Soufan group finns i Syrien 4700 stridande från forna Sovjetunionen. Flertalet kommer från Tjetjenien eller Dagestan där de tidigare stridit mot ryska trupper. På plats i Syrien slåss de för al-Qaidagruppen Jabhat Fateh al-Sham (tidigare Jabhat al-Nusra), IS eller andra extremistgrupper.

I dessa kretsar finns Malhama Tacticals uppdragsgivare. Foreign Policy berättar att företaget under 2016 fanns på plats i östra Aleppo för att träna Jabhat Fateh al-Sham och det lika extrema Ahrar al-Sham i urban krigföring.

Det var dessa grupper som besköt flyende civila Aleppobor, som använde skolor och sjukhus till militära ändamål och som lade beslag på maten och lät invånarna hungra. Det är också dessa grupper som tack vare finansiärer i Gulfstaterna och andra länder har råd att hyra in den privata militärfirman.

Malhama Tactical har även agerat elitstyrka i strider i Syrien till stöd för Turkestans islamiska parti, som är i allians med ovan nämnda grupper. Turkestans islamiska parti består av uigurer från Xinjiangprovinsen i Kina. Antalet uigurer som strider i Syrien har stigit snabbt från några hundra till uppemot 2000.

Det här oroar de styrande i Moskva och Beijing. De vill inte att tusentals stridstränade män ska återvända och använda sina terroristfärdigheter på hemmaplan. Oron lär inte minska av att Abu Rofiq talar om att utvidga till andra platser där ”sunnimuslimer är förtryckta”, som Kina, Burma eller Ryssland.

Det här är en viktig förklaring till att Ryssland och Kina stödjer den syriska statens kamp mot terrorismen.

I nuläget är det Syriens folk som drabbas av att ”jihadisternas Blackwater” hyrs in och stärker terroristerna. Den gångna helgen var det inånvarna i staden Homs som drabbades av ett blodigt attentat utfört av en av de grupper som Malhama Tactical tränar.

Det var medlemmar i Jabhat Fateh al-Sham som slog till mot två myndighetsbyggnader i staden och sprängde sig själva i luften. Minst 42 personer dödades, däribland en högt uppsatt arméofficer, och många skadades.

FN-medlaren Staffan de Mistura och den syriska regeringen liksom flera oppositiongrupper fördömde dådet som ett försök att förstöra de pågående syriska fredssamtalen i Genève.

Men alla parter i Genève var inte lika tydliga i sina fördömanden. På plats vid samtalen finns väststödda företrädare för påstått moderata grupper som länge stridit sida vid sida med al-Qaidabombarna i Homs. Dessa riktade som vanligt sin huvudsakliga kritik mot Assad-regeringen.

För Malhama Tactical var terrorattentatet i den regeringskontrollerade staden något postivit. Det var ett bevis för att dess träning av terrorister varit framgångsrik.