Hoppa till huvudinnehåll
Av
Utrikesskribent

Prostitution och människohandel i krigets spår

Från flyktinglägren i Jordanien kommer allt fler rapporterar om att syriska flickor tvingas prostituera sig eller säljs för att deras utfattiga familjer ska överleva.


Brittiska nyhetsbyrån Associated Press (AP) utsände besökte nyligen det jordanska gränsområdet mot Syrien. Reportern mötte många syriska kvinnor som vittnar om att akut brist på pengar fått dem att prostituera sig. De sker både i lägren och på jordanska bordeller.

AP rapporterar också att det förekommer ren människohandel av unga flickor. Ofta till rika män från Gulfstaterna. En man berättar för nyhetsbyrån att tältgrannen sålde sin dotter för 2000 dollar till en medelålders saudier.

En 18-årig kvinna vittnar om hur hon såldes till en jordansk man för 1000 dollar för att de skulle gifta sig. Vad som hände var att hon efter giftermålet överlämnades till en bordell, som delar förtjänsten med hennes ”man”.

Vad har den väpnade oppositionen att säga om detta? AP intervjuer Ghassan Jamous, talesperson för Fria syriska armén i norra Jordanien. Han erkänner för AP att det förekommer prostitution i flyktinglägren men säger:

”Jag insisterar på att de syriska kvinnorna i [lägret] Zaatari och på andra platser prostituerar sig för att de gillar det eller blivit vana vid det, det är inte för pengar eller för deras fattiga familjers skull.”