Hoppa till huvudinnehåll
Av
Utrikesskribent

Varning besannas?

Anklagelser om att regeringen Assad beordrat armén att använda kemiska vapen har förekommit från och till sedan förra året. Det pågående drevet var inte oväntat.


Den 12 december 2012 publicerade Proletären en artikel med rubriken Varning för kemiska vapen. Där pekade vi på faran för att de väpnade grupperna, som fått frikostigt stöd från västvärlden och Gulfstaterna, skulle kunna ge omvärlden en förevändning för direkta krigshandlingar mot Syrien. Vi citerar från artikeln:

”Allt sedan konflikten i Syrien bröt ut i mars 2011 har utlandsstödda oppositionella grupper utfört våldsdåd som skyllts på den syriska regeringen. Vad som började med krypskyttar mot demonstranter och enskilda avrättningar fortsatte med massakrer och terrorbombningar i städer… Men vad händer om den väpnade oppositionen lyckas utföra en kemisk attack, som Syriens regering får skulden för? Skulle vi då få se den utländska invasion som det syriska Muslimska brödraskapet och andra oppositionella krafter desperat ropat efter i ett och ett halvt års tid?”

Under det gångna halvåret har det kommit flera varningar om att väpnade grupper förfogar över kemisk stridsgas. Till exempel sade FN-utredaren Carla del Pontes i en schweizisk tv-intervju 5 maj att det finns ”starka, konkreta misstankar” om att rebellerna – inte regeringssidan – använt kemiska vapen.

Ett bevis för att rebellerna innehar kemiska stridsmedel kom den 29 maj. Då gjorde turkiska säkerhetsstyrkor ett tillslag mot tolv medlemmar i den al-Qaidaanslutna gruppen Jabhat al-Nusra nära den syriska gränsen. Vid insatsen beslagtogs en behållare som sades innehåll två kilo av giftgasen sarin.

Ovanstående talas det tyst om när västvärldens ledare tvärsäkert hävdar att rebellerna är oskyldiga.