Hoppa till huvudinnehåll
Av

Vittnesmål från krigets Aleppo

Striderna i Aleppo, Syriens största stad, har pågått i två månader. Vi kan här publicera fyra vittnesmål från invånare i staden om vad som hänt efter att ”demokratikämparna” i Fria syriska armén gjorde sitt intåg.


Vi har under de senaste månaderna sett åtskilliga tv-reportage av insmugglade journalister som skildrar verkligheten utifrån rebellernas perspektiv. Den bild som ges är att syriska armén är den part som initierat kriget och terroriserar befolkningen.


De syriska röster vi får höra nedan ger en helt annan bild. De understöder det abbedissan Agnes Mariam säger. Det var ingen folklig revolt i Aleppo utan en invasion som flertalet invånare förkastar.


 Eskandar Safi, 27 år, säljare

Eskandar Safi bodde fram tills nyligen med sina föräldrar i området al-Malab i Aleppo. Tillsammans med sin bror driver han ett företag som säljer mediciner. Precis som många andra är familjen känd för att stödja den syriska armén.


När de oppositionella grupperna tågade in i stadsdelen fick familjen ett hotbrev med två kulor.


– En kula var till mig, en till min far. Fria syriska armén sa till oss det fanns två alternativ, antingen ge dem information om medlemmar i syriska armén och förse dem med mediciner, eller dö.


Familjen flydde till Damaskus. Deras hus i Aleppo vandaliserades och plundrades av rebellerna, innan det brändes ner. 


Zaher Ahmed, 30 år, snickare

Zaher Ahmed bodde med sin fru och sina fyra barn i stadsdelen al-Kalaa. Nu är de flyktingar i sin egen stad och bor en skola under FN-organet UNHCR:s beskydd.


– Fria syriska armén tvingade bort hela familjer från deras hus och förvandlade husen till baser. De rev ner innerväggarna och öppnade upp mellan husen, så att de skulle kunna fly. Våra barn kan inte längre gå i skolan. Den är stängd efter att rebellerna hotade att hänga rektorn om han höll den öppen.


Zahers fru arbetade på ett apotek. Det plundrades och brändes ner av Fria syriska armén.


– Vi har bott här leva vårt liv, vi var alla som systrar och bröder… Så kom dessa kriminella som inte vet någonting om den frihet de kräver. Frihet betyder att leva tillsammans i vårt land med andra invånare, oavsett tro och åsikter. Nu kommer de och dödar oss i frihetens och religionens namn.


 SH, major i syriska armén

SH bodde tidigare med sin fru och sina barn i stadsdelen Khan al-Asal. På grund av sin militära position vågar han inte uppge namn och ålder.


– Fria syriska armén dödade min bror. De ville komma åt mig men lyckades inte. De har också hotat andra i familj att de kommer att hängas, om de inte lämnar ut mig inom 72 timmar. De vill att jag ska säga att jag är emot presidenten och deklarera min avgång från Syriska arabiska armén.


Familjen såg ingen annan utväg än att fly. Nu bor de i ett rum som de delar med fyra andra familjer. SH är sorgsen över att hans bror aldrig fick chansen att bli färdig läkare, och han är sorgsen över allt som hänt.


– Brottslingarna har förstört Aleppo. Vi kommer att behöva många år för att återbygga Syrien. Samtidigt hoppas vi att denna fruktansvärda situation ska få ett slut så snart som möjlighet.


 Najah Sair, lärare, 41 år

Najah Sair bodde med sin man och fem barn i stadsdelen Nya Aleppo. Hennes man arbetar som ingenjör på en arbetsplats med koppling till militären.


– Vi lämnade vårt hus efter att Fria syriska armén hotat att döda min man och våra två söner, om han inte lämnade ut information om sina kollegor.


På grund av hotet vågar hon inte berätta för någon, inte ens för sina föräldrar, var den nu splittrade familjen lever.


Vittnesmålen har nedtecknats av May Almoudalal från Damaskus som arbetar för NGO:n Danska flyktingrådet. Översättning och bearbetning av Patrik Paulov.