Hoppa till huvudinnehåll

300 miljoner i sjön när Stockholm skulle uppdatera it-system

Stockholm stad lägger ned planen på att skapa ett nytt it-system. Därmed kastas närmare 300 miljoner kronor i sjön.

Det blev dyrt Stockholms stad skulle uppdatera IT-systemet. Bilden är en genrebild.
IT Konsult Göteborg

2016 beslutade Stockholm stad att it-systemet för socialtjänsten och den kommunala hälso- och sjukvården skulle uppdateras. Nu, nästan fem år senare, har projektet lagts ned och enligt uppgifter från Aftonbladet har därmed 296 miljoner kronor kastats i sjön.

Andreas Nordström, it-direktör och medlem i projektets styrgrupp, ifrågasätter dock Aftonbladets uppgifter.

”Projektet har hittills kostat 296 miljoner, och där den verksamhetsutveckling och där mycket av det arbete som gjorts hittills kommer att användas och vara till stor nytta i projektets fortsatta arbete”, skriver han i ett mejl till Proletären.

Budgeten för hela projektet ligger på 570 miljoner kronor. Enligt kommunens hemsida tvingades man skrota planerna på det nya it-systemet på grund av förseningar som gjorde att både budget och tidsplan inte gick att hålla. Nu ska man istället utveckla ett gammalt system som varit igång sedan 1990-talet.

Hur arbetar förvaltningen för att inte slösa på skattpengar?

”Det faller ett stort ansvar på oss när vi gör utvecklingsprojekt för stockholmarnas pengar. Vi behöver hela tiden ha förmåga att veta att vi gör rätt saker och prioriterar rätt. Nu har vi kommit fram till att det här inte var rätt väg att gå utan att projektet måste byta inriktning för att slutföras inom beslutad budget och tidsplan”, skriver Andreas Nordström.