Hoppa till huvudinnehåll

Arbetarrörelsens bibliotek snart historia

Arbetarrörelsens arkiv lägger ner sitt bibliotek. För den som som vill forska och lära sig mer om arbetarklassens historia i Sverige blir det svårare när samtliga bibliotekarier försvinner.

ARAB är världens idag äldsta arbetarrörelserkiv.
ARAB

Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek (ARAB) lägger ner sitt bibliotek. Ett bibliotek som innehåller över 100.000 böcker, protokoll, affischer och olika handlingar från arbetarrörelsens historia.

– Åtta bibliotekarier ska bort. Tre går med pension men fem försvinner, den sista i vår, säger Lars Gogman, arkivarie vid ARAB till Proletären. Vi kommer inte längre att kunna registrera nytt material. Redan 2005 varnade en tidigare chef för arkivets framtid och konstaterade att om inte bidragen från ägarna blir större, så går vi ingen god framtid till mötes. Vi kommer att få kapa personalen successivt. Vi har försökt lappa och laga, men nu saknas det arkivarier och bibliotekarier för att ta hand om det stora material vi är satta att förvalta.

Olyckskorparna började kraxa redan när ARAB  för tiotalet år sedan flyttade från Upplandsgatan bredvid LO-borgen mitt i Stockholm. Den nya adressen blev Flemingsberg, knappt 20 minuter med pendeltåg från Stockholms Central. Men Lars Gogman är nöjd med den flytten.

– De gamla lokalerna var väldigt dåliga för ändamålet. Vi hade en del av arkivet i källaren i ett 100 år gammalt hus och andra delar spridda runt om i Sverige. Här i Flemingsberg får vi plats med allt och har bättre koll på allt.

Lokalerna i Stockholm ägdes av AB Folkets Hus, i sin tur ägt av LO och några av de större fackförbunden. 

– De hade andra hyresgäster som kunde betala mer och de ville ha bort oss för att ett hotell skulle kunna flytta in. För dem var vi väl bara en kostnad, menar Lars Gogman.

ARAB ägs av LO, det socialdemokratiska partiet och staten. Nedläggningen av biblioteket görs, som det heter, av ekonomiska skäl. För den som vill forska i och lära sig mer om arbetarrörelsens historia, blir det nu svårare.

– Vi kommer att fortsätta att låna ut böcker, men just nu har vi ingen som kan sköta och registrera det som kommer in och köps in. Det blir luckor i hanteringen.