Hoppa till huvudinnehåll

Bilarbetare i strejk mot Juventus köp av Ronaldo

Fackförbundet USB tog i början av veckan ut sina anställda på Fiats fabrik i Melfi, södra Italien, i strejk mot Juventus köpt av Ronaldo.

Fackliga aktivister protesterar mot Juventus köp av Ronaldo.
Partito Della Rifondazione Comunista Grosseto/Facebook

Det italienska fackförbundet USB utlyste förra veckan en 32-timmars strejk bland sina medlemmar på Fiats bilfabrik i Melfi, södra Italien, mot fotbollslaget Juventus köp av den portugisiske spelaren Cristiano Ronaldo. Juventus, som betalat över en miljard kronor för den förre Real Madrid-stjärnan, ägs av det multinationella bolaget Exor, som också äger Fiat, eller FCA, Fiat Chrysler Automobiles, som är företagets hela namn.

Klasskampsorienterade USB, som är minoritetsfack på fabriken, ville med strejken protestera mot att Juventus spenderar enorma summor pengar på en enskild fotbollsspelare, samtidigt som arbetarna på Fiatfabriken i Melfi tvingats ner i arbetstid eller blivit arbetslösa efter att FCA lagt ner delar av produktionen.

”Är det rättvist? Är det normalt att en person ska tjäna miljoner, medan tusentals familjer inte ens klarar sig till mitten av månaden?”, skrev USB:s fackklubb i ett uttalande, citerat av webbsidan football-italia.net.

Under måndagen gick FCA:s huvudkontor ut med ett hätskt pressmeddelande där de kallade strejken för en flopp och påstod att bara fem av fabrikens 1700 arbetare deltagit. Uttalandet tillbakavisas av USB som menar att flera hundra arbetare deltagit i strejken, och att måndagens nattskift på fabriken därför fick ställas in.

”Strejken var givetvis inte riktad mot ‘fenomenets’ [Ronaldos] ankomst utan var menad att belysa villkoren för FCA-arbetarna, som är bland de lägst betalda bilarbetarna i Europa.”, skriver USB i ett uttalande där de också konstaterar att det är första gången FCA:s huvudkontor själva känt sig tvingade att uttala sig om en strejk på fabriken i Melfi.

USB avslutar sitt uttalande med att konstatera att strejken stärkt sammanhållningen bland medlemmarna i USB som kämpar mot de dåliga arbetsvillkoren på FCA, med dåliga löner, ohållbart arbetstempo och uppsägningar: ”Det är detta som herrarna fruktar och det är på grund av denna fruktan som uttalandena mot vår strejk gjordes.”