Hoppa till huvudinnehåll

Decimerad riksdag sa ja till EU-fond

Med 27 för och 15 emot röstade en decimerad riksdag ja till Sveriges finansiering av EU:s återhämtningsfond.

Bara 56 ledamöter deltog i voteringen på grund av en överenskommelse mellan gruppledarna om voteringar i samband med coronakrisen som togs förra året.
Riksdagsförvaltningen/Skärmdump

En knapp majoritet av riksdagens röstande ledamöter sa ja till Sveriges finansiering av EU:s återhämtningsfond. Det innebär att Sverige nu kommer att behöva bidra med 150 miljarder kronor till fonden på totalt 7600 miljarder kronor.

Återhämtningsfonden har beskrivits som solidaritet i coronakrisen – men har kritiserats av bland annat Kommunistiska Partiet för att i själva verket vara ett sätt att lämpa över kostnaderna för det krisande EU-projektet och euron på arbetarklassen.

Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna samt den före detta vänsterpartisten Amineh Kakabaveh röstade emot förslaget. Regeringspartierna S och MP tillsammans med stödpartierna L och C röstade för medan M och KD valde att lägga ner sina röster.

Bara 56 ledamöter deltog i voteringen. Totalt blev röstsiffrorna 27 för, 15 emot och 14 avstående – om M och KD valt att rösta nej hade förslaget alltså fallit.

Det låga deltagandet beror på en överenskommelse mellan gruppledarna om att endast 55 ledamöter från partierna (plus en partilös i detta fall), proportionerligt fördelade, får delta i voteringarna. Beslutet om 55 deltagande vid voteringar genomfördes med alla partiers godkännande i mars förra året för att jämna ut eventuell orättvis fördelning vid sjukdom under pandemin.