Hoppa till huvudinnehåll

Efter kaoset i Iowa – Sanders utmanas av ung högerkandidat

Efter en vecka av röstkaos är det Bernie Sanders och Pete Buttigieg som tagit täten i Demokraternas primärval.

Pete Buttigieg och Bernie Sanders.

Debaclet på Demokraternas nomineringsval i Iowa förra veckan lär inte ha undgått någon. Efter en vecka av rösträkningskaos hade nyhetsbyrån AP fortfarande inte utsett någon vinnare, även om det tidigt stod klart att Bernie Sanders fått flest röster.

Men i den komplicerade proceduren är det inte bara antalet röster som avgör vem som vinner, och Sanders yngste utmanare, 38-årige Pete Buttigieg, har fått 14 delstatsdelegater till Demokraternas nationella partikonvent jämfört med 12 för Sanders. De sammanlagt 3.979 delegaterna på partikonventet i juli är de som slutligen utser partiets kandidat i presidentvalet i november.

Nomineringsvalen i Iowa får mycket uppmärksamhet eftersom det är den första delstaten där de båda stora partiernas medlemmar väljer sina kandidater. I Republikanernas val fick Donald Trump 97 procent av rösterna, och det är i praktiken redan klart att den sittande presidenten kommer vara Republikanernas kandidat. 

För Demokraterna var det alltså den relativt okände Pete Buttigieg som seglade upp som huvudutmanare till den självutnämnde socialisten Bernie Sanders. Pete Buttigieg kallas Mayor Pete sedan han varit rekordung borgmästare i den lilla staden South Bend i Indiana. Under den för Demokraterna högst genanta farsen i Iowa kom han också att kallas Mayor Cheat (Borgmästare Fuskare) i sociala medier. 

Anledningen är kopplingen mellan Buttigieg och det företag som skapat den mobilapp som inte klarade av rösträkningen. Buttigiegs kampanjföretag Pete for America har betalat 42.000 dollar till tillverkaren Shadow, enligt dem för en tjänst som inte har något med appen att göra.

Den öppet homosexuelle Pete Buttigieg är en tydlig högerkandidat som inte stödjer Sanders förslag om allmän sjukförsäkring. Buttigieg var i tre år anställd av den ökända konsultfirman McKinsey, som regelbundet ger stora företag råd om massuppsägningar och bland mycket annat har registrerat regimfiender åt det saudiska kungahuset. Buttigieg, som senare också tjänstgjort som marinofficer i Afghanistan, har kartlagt oljebolag i Irak och Afghanistan åt McKinsey, vilket New York Times skrivit om.

Han saknar i alla fall inte humoristiskt värde. När Bernie Sanders förra veckan kritiserade Buttigieg för hans kopplingar till finanseliten på Wall Street och kampanjdonationer från miljardärer, svarade Buttigieg – som har mycket svagt stöd från svarta och andra minoriteter – att det är för att hans kampanj är inkluderande. Råkar flera av de allra rikaste kapitalisterna i USA vilja stödja honom mot vänsteralternativet Sanders så får de göra det – han vill inte stänga ute någon.