Hoppa till huvudinnehåll

Ett rättsfall av och om vår tid

Den amerikanske hiphopartisten ASAP Rocky står inför rätta för sin inblandning i ett slagsmål i Stockholm. Fallet har blivit en mediacirkus som kan få oanade konsekvenser.

ASAP Rocky, som egentligen heter Rakim Mayers, uppträder i USA.
Chad Cooper

Ingen lär ha missat att ASAP Rocky står inför rätta anklagad för att i samband med sin spelning i Stockholm ha misshandlat en 19-årig man. Fallet, och rättegången, har blivit en följetång i media och ser rent av ut att kunna få storpolitiska konsekvenser.

Om du trots – eller kanske just på grund av – all rapportering inte hängt med, så kommer här en resumé.

Den amerikanske hiphopartisten Rocky, eller Rakim Mayers som han egentligen heter, uppträdde i Stockholm den 30 juni. Ett par timmar innan spelningen hamnade artisten och hans livvakter i slagsmål med en 19-årig man som följt efter sällskapet under en längre stund.

På sällskapets egna filmer från händelsen ses en livvakt gång på gång be 19-åringen och hans vän att lämna dem i fred, samtidigt som 19-åringen anklagar sällskapet för att ha haft sönder hans hörlurar.

På videoklippet slänger ASAP Rocky sedan omkull 19-åringen som får motta sparkar från flera personer. ASAP Rocky och hans sällskap hävdar nödvärn, och menar att de uppenbart drogpåverkade förföljarna betett sig hotfullt och misshandlat en livvakt.

19-åringen menar att han bara ville komma överens om hörlurarna.

ASAP Rocky tillåts genomföra sin spelning, men grips efteråt misstänkt för misshandel. Sedan börjar cirkusen i media.

TV4:s rättsorakel Leif GW Persson menar att 19-åringen också borde ha blivit gripen, och anklagar åklagaren för att driva fallet för att bli känd.

Timbro tar ASAP Rockys parti och vill ha amerikanska lagar, med utökad rätt till nödvärn.

Enligt en källa till en amerikansk nyhetssajt hålls ASAP Rocky häktad under ”omänskliga förhållanden”. Han tvingas bland annat äta kaviarfisk och cowboygryta och dricka svenskt kranvatten.

Amerikanska artister och vänner till ASAP Rocky, anklagar det svenska rättsystemet för rasism och kräver att han släpps fri. De menar att ASAP Rocky blir sämre behandlad för att han är svart.

Enligt en källa till en amerikansk nyhetssajt hålls ASAP Rocky häktad under ”omänskliga förhållanden”. Han tvingas bland annat äta kaviarfisk och cowboygryta och dricka svenskt kranvatten.

Leif Mannerström sågar fängelsemenyn och speciellt cowboysoppan, ”ett idotiskt namn på en rätt”. En hipp restaurang på Södermalm bestämmer sig för att servera fängelsemenyn till sina hippa kunder.

Rasister i Sverige tar också ASAP Rockys sida. Det har nämligen kommit fram att 19-åringen kommit till Sverige som ensamkommande flyktingbarn men ändå rest till Iran för att hälsa på släktingar.

Sen kommer Donald Trump. På twitter skriver Trump att han pratat med artisten Kanye West och lovar nu att göra allt för att se till att ASAP Rocky släpps fri.

Donald Trump ringer till ”den talangfulle” Stefan Löfven. Stefan Löfven berättar för Donald Trump att ingen särbehandlas i Sverige och att rättsprocessen måste få sin gång. Donald Trump twittrar att han är besviken på Sverige.

Donald Trump anklagas för att utnyttja fallet för att vinna fler röster bland afroamerikaner – och enligt vissa bedömare kan det rent av leda till att Trump blir återvald som president.

Kanske är det en ovanligt svår nyhetstorka denna sommar. Kanske är det bara ännu ett fall av medias besatthet av kändisar och brott.

Det är i vilket fall ingen tvekan om att vi lever i en explosiv tid där varje till synes liten händelse, i det här fallet ett handgemäng i centrala Stockholm, kan få oanade konsekvenser.