Hoppa till huvudinnehåll

Vänsterpartiets kongress: Fortsatt samarbete med Socialdemokraterna

Vänsterpartiets kongress valde att gå på partiledningens och Jonas Sjöstedts linje och fortsätta samarbetet med socialdemokratin och borgarna om den nyliberala ekonomiska politiken.

Jonas Sjöstedt var nöjd med utfallet av kongressen.
Vänsterpartiet

Det var V-medlemmarna bakom motionen Totalrenovera Sverige som skrämde upp Sjöstedt och partiledningen. Det med krav som i korta drag gick ut på att bryta med den nyliberala ekonomiska politiken inom det finanspolitiska ramverk som V kommit överens om med S, MP och de borgerliga partierna. Totalrenovera Sverige krävde istället en lånefinansierad statlig satsning för att radera ut arbetslösheten genom att bygga bort bostadsbristen och kraftigt rusta upp välfärden och infrastrukturen.

– Vi har knutit kontakter genom kampanjen för motionen, och de kommer vi att upprätthålla, säger lokföraren Monika Roll från Stockholm till Proletären. Vi ville att partiet skulle gå till val på de här grunderna i den ekonomiska politiken, och nu blir det inte så. Vi kommer att fortsätta kämpa för en annan ekonomisk politik och det kommer ju fler kongresser.

Pia Jacobsen från V i Väst var också skarp i kritiken:

– Motionen kräver att vi ska bryta med den nyliberala politiken. Den är visionär och framåtsyftande och en motion som vill följa partiprogrammet för en ekonomisk politik ur vårt ideologiska och socialistiska perspektiv. 

Janne Bengtsson / Monika Roll

Flera ombud kritiserade hårt socialdemokratin och den egna partiledningen för dess S-flirt. Bland dem Stefan Schedin från Göteborg:

– Ett riktigt vänsterparti angriper inte strejkrätten. Och ett riktigt vänsterparti samverkar inte med partier som angriper strejkrätten, sade Schedin och fick Jonas Sjöstedt att mulna i sin stol i kongresslokalen.

Ett riktigt vänsterparti samverkar inte med partier som angriper strejkrätten.

Men det hjälpte inte med vare sig ideologiska eller politiska argument eller hänvisningar till V:s eget partiprogram. Efter en skrämselkampanj från främst Sjöstedt, angelägen att framstå som regeringsduglig tillsammans med socialdemokraterna, förlorade de som stod bakom Totalrenovera Sverige omröstningen med röstsiffrorna 187-35.

I en viktig fråga valde dock kongressen att köra över partistyrelsen som föreslagit avslag på en motion om att all drift och allt underhåll av järnvägen skulle förstatligas.

V-kongressen, som avslutades i Karlstad på söndagen, valde en ny partistyrelse där två av de 22 ledamöterna är arbetare och 13 heltidsanställda politiker.